brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Konzervatívni poslanci dostali varovanie. Ak chcete zablokovať brexit bez dohody, vylúčime vás z klubu

LONDÝN / Poslanci britskej Konzervatívnej strany dostali varovanie, že budú vylúčení z poslaneckého klubu, ak sa pokúsia zablokovať odchod Británie z Európskej únie bez dohody.

S odvolaním na vysokopostavené stranícke zdroje informovala o varovaní televízia Sky News. Vylúčenie z poslaneckého klubu v britskej politickej terminológii pritom znamená de facto vylúčenie zo strany. Zákonodarcovia si ponechajú mandát, zostávajú ale nezaradení a od poslaneckého klubu už nedostávajú podklady na hlasovanie.

Akýkoľvek poslanec Konzervatívnej strany, ktorý v utorok nepodporí pri hlasovaní vládu, bude podľa Sky News z klubu vylúčený a nebude môcť kandidovať v budúcich parlamentných voľbách.

Konzervatívni premiér Boris Johnson sa v nedeľu s poslancami svojej strany stretol a zopakoval, že je odhodlaný realizovať brexit, či už s dohodou s Európskou úniou, alebo bez nej. Niektorí konzervatívci a opoziční poslanci ale chcú presadiť zákon, ktorý zakáže brexit bez dohody pred tým, ako bude budúci týždeň činnosť parlamentu prerušená.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Kráľovná Alžbeta II. koncom augusta na odporúčanie predsedu vlády nariadila, aby bola v druhom septembrovom týždni ukončená aktuálna parlamentná schôdza, pričom nová má začať 14. októbra, teda len dva týždne pred termínom brexitu,31. októbrom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices