mikrofon
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci budú už čoskoro verejne vypočúvať kandidátov na eurokomisárov

Europoslanci, ktorých si občania EÚ zvolili v májových voľbách, budú už čoskoro verejne vypočúvať kandidátov na eurokomisárov a neskôr budú o nich aj hlasovať.

Európska demokracia

V májových voľbách do Európskeho parlamentu hlasovalo viac ako dvestotisíc občanov, ktorí dali politický mandát novým europoslancom. Voľbami sa začali zmeny vo všetkých európskych inštitúciách, ktoré vyvrcholia pri zostavovaní novej Európskej komisie. Tá v EÚ predstavuje výkonnú moc.

Nové kolégium komisárov by sa malo svojho úradu oficiálne ujať prvého novembra. Stane sa však len vtedy, ak komisiu odobrí Európsky parlament. Ešte pred hlasovaním sa poslanci stretnú so všetkými kandidátmi. Na základe verejných vypočutí v parlamentných výboroch zhodnotia, či jednotliví uchádzači spĺňajú predpoklady na to, aby sa mohli stať šéfmi európskych rezortov. Zo Slovenska bol znovu navrhnutý Maroš Šefčovič, ktorý by mal byť jedným z piatich podpredsedov a dohliadať na medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie.

Žiadna formalita

Cieľom týchto vypočutí je zhodnotiť kompetencie a schopnosti navrhovaných komisárov. Poslanci nebudú preverovať len ich osobné kvality ale aj to, či majú záujem dať vo svojej oblasti veci do pohybu tak, aby to prinieslo úžitok občanom.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Tieto vypočutia nie sú žiadna formalita, ako sa už viackrát ukázalo v minulosti. Slovinka Alenka Bratušek napríklad v roku 2014 poslancov nepresvedčila a preto bola nahradená. Bulharská kandidátka Rumiana Jeleva v roku 2010 po svojom neúspešnom „pohovore“ sama stiahla svoju kandidatúru.

Vypočutia by sa mali začať koncom septembra, ich presný rozpis zverejní Európska komisia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices