benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Útok na saudské ropné polia pocítia aj Slováci. Na cenách pohonných hmôt

BRATISLAVA / Bez ohľadu na to, ako bude prebiehať vyšetrovanie útoku dronmi na ropné polia v Saudskej Arábii, následky útoku pocítime všetci. Keď má totiž najväčší svetový exportér ropy historicky najväčší výpadok produkcie, je to celosvetový problém.

Koordinované útoky dronmi na saudské ropné zariadenia spôsobili najväčší výpadok ťažby ropy v dejinách. „Ide o absolútne najväčší výpadok produkcie ropy, 5,7 milióna predstavuje vyše 50percent saudskej produkcie a 5 percent svetovej,“ uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

„Tento vývoj sa odrazí aj na cenách zlata alebo u leteckých spoločností, ktorých hospodárenie je závislé od cien ropy,“ uviedol expert na energetickú bezpečnosť Francis Lun.

„Je to väčší výpadok ako v čase iránskej revolúcie v 79. alebo v čase napadnutia Kuvajtu Irakom v roku 1990,“ dodal Pánis.

Krajina 95 98 Diesel
Rakúsko 1,23 € 1,39 € 1,18 €
Maďarsko 1,15 € 1,19 € 1,21 €
Česká republika 1,23 € 1,31€ 1,20 €
Poľsko 1,15 € 1,21 € 1,15 €

Aktuálna situácia sa dotkne aj Slovákov. „Cena pre Slovákov dôležitej ropy Brent sa pohybuje okolo 66USD za barel. Ak by sa udržala na takejto úrovni v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch, znamenalo by to, že na ČS si za palivo priplatíme zhruba 4-5 centov,“ uviedol Pánis.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Zvýšeniu cien pohonných hmôt na Slovensku sa teda nevyhneme. Pochopiteľne je to nutné, pretože ceny ropy na našich čerpacích staniciach sa odvíjajú od cien derivátov na rotterdamskej burze, tam vidíme dosť dynamický rast, je len otázkou času, kedy sa ceny zmenia smerom nahor,“ dodáva analytik J&T Banky.

Katastrofický scenár ale nehrozí, USA vyhlásili, že sprístupnia svoje strategické rezervy ropy a zásoby majú aj samotní Saudi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices