v bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Vladimír Bilčík: Boj s dezinformáciami na sociálnych sieťach? Slovensku pomôže silný hlas EÚ

Tento rok som strávil niekoľko mesiacov predvolebnou kampaňou do Európskeho parlamentu. Kampaň bola plná stretnutí s mladými ľuďmi, často študentmi. V našich spoločných rozhovoroch rezonovalo veľa tém týkajúcich sa Európskej únie, ale veľmi často som mal pocit, že jedna téma akosi vyčnieva a aktívnych mladých ľudí mimoriadne trápi. Sú to dezinformácie, šírenie fake news a propagandy. Takmer každý z nás ich už na sociálnych sieťach videl. Vždy tvrdím, že hoci sa môžeme líšiť v našich názoroch, fakty musia ostať faktami. Ak sa ich rozhodneme popierať, či nebodaj aktívne šíriť lži – doplatíme na to všetci.

Tento týždeň sme tému dezinformácií preberali aj v Európskom parlamente. Na sľuby z kampane som nezabudol a veľmi sa snažím byť hlasom, ktorý bude aj na európskej úrovni tlačiť na silnejší boj s dezinformáciami. Som totiž presvedčený, že potrebujeme spoločný európsky politický postoj pri komunikácii s internetovými platformami, ktoré môžu pomôcť zastaviť šírenie fake news. Tieto spoločnosti budú brať túto diskusiu naozaj vážne, len ak s nimi budeme komunikovať súdržne na úrovni EÚ.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Samotné Slovensko totiž nemá silu vplývať na online platformy akými sú napríklad Facebook či Twitter, Európska únia ju však mať môže. A o to sa musí usilovať nová Európska komisia, ale aj prebiehajúce fínske predsedníctvo v Rade EÚ. Budem sa o to snažiť aj ja z pozície poslanca Európskeho parlamentu.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices