jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec. PHOTO: archív EJ.

Eugen Jurzyca o rozpočte EÚ: Nemôžeme len pridávať, musíme aj šetriť

ŠTRASBURG / Rozpočet Európskej únie sa bude meniť. V kase zostalo nevyčerpaných 1,8 miliardy eur. Europoslanci tak riešia, kam a na čo sa tieto peniaze použijú. Zatiaľ sa môžu tešiť študenti, pretože 100 miliónov EUR pôjde na študentský program Erasmus.

Rozpočet Európskej únie sa bude otvárať. V hre sú stovky miliónov eur, ktoré chcú europoslanci presúvať medzi jednotlivými programami. Niektoré zmeny prechádzajú úplne ľahko. Napríklad v prípade Erasmu nezazneli v pléne takmer žiadne námietky a program sa navýšil o rovných 100 miliónov eur. “Erasmus naozaj je efektívny spôsob, umožňuje ľuďom cestovať de facto po svete,“ povedal slovenský europoslanec Michal Wiezik.

“Ide 80 miliónov pre vedu, výskum a vzdelávanie osobitne pre malé podniky v programe Horizont 2020,“ dodal europoslanec Ivan Štefanec.

Kde teda skončia neočakávané peniaze, ktoré sa do Bruselu vrátili vďaka pokutám, úrokom z omeškania, či z nevyčerpaných programov? Táto otázka bude europoslancov zamestnávať ešte niekoľko týždňov. Máme mnoho lokalít v Európe, ktoré nemajú prístup k pitnej vode, nemajú prístup ku kanalizácii, nemajú prístupové cesty,“ myslí si slovenský europoslanec Peter Pollák. “Najviac pri tých rokovaniach zaznieva, že by sme mali navyšovať peniaze na podporu nezamestnanosti mladých,” uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Na druhej strane do hry po novom vstupuje aj takzvaný dvor audítorov. Práve ten má vyhodnotiť, čo sa najviac opláca. “Hľadajme priestor, kde aj skresať. A na to musíme nájsť odvahu, keď chceme pomáhať tam, kde treba,” uviedol europoslanec Eugen Jurzyca. Tieto naťahovačky o stovky miliónov eur v rozpočte chcú europoslanci ukončiť čo najskôr. Aby sa opäť nestalo, že pre odlišné názory ho budú musieť v decembri na poslednú chvíľu od základov prekopať.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices