hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Hojsík: Na Slovensku by sme mali vyhlásiť stav klimatickej núdze

ŠTRASBURG / Slovensko, ale aj niektoré ďalšie členské krajiny by mali vyhlásiť stav klimatickej núdze. Tieto slová zaznievajú v Európskom parlamente. Dôvodom je laxný prístup mnohých krajín a nedodržiavanie záväzkov v oblasti ochrany klímy. Aj Európska komisia sa zaviazala predkladať také celoeurópske zákony, ktoré budú dostatočne chrániť životné prostredie.

Na to, aby sme naozaj a efektívne dokázali prírodu ochrániť, musíme oveľa viac pritvrdiť. V Európskom parlamente sa ozývajú hlasy na radikálnejšie riešenia. „Slovensko, ale aj ďalšie krajiny potrebujú vyhlásiť stav klimatickej núdze,“ myslí si europoslanec Martin Hojsík.

Ako prvá ju už vyhlásila Veľká Británia, nasledovalo Írsko, nemecké mesto Konstanz, ale aj mestská časť českej metropoly Praha 7. Europoslanci chcú, aby sa tento trend postupne zaviedol vo všetkých krajinách. Mnohé totiž zmenili svoju politiku k životnému prostrediu a od svojich záväzkov sa začali vzďalovať. „Dá sa povedať, že nielen na Slovensku, ale aj vo viacerých a veľkých štátoch Európskej únie, aj v Nemecku, aj vo Francúzsku, aj v severských štátoch dochádza v posledných rokoch k veľkému výrubu lesov, čo je na škodu,“ uviedol slovenský europoslanec Robert Hajšel.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Aj Európska komisia už predstavila koncept takzvaná green deal. Kľúčové rezorty budú pod jednou strechou navrhovať zákony pre celú Európsku úniu tak, aby sa myslelo na ochranu klímy. Menovite je to životné prostredie, poľnohospodárstvo, doprava, energetika, zdravie alebo zdravotníctvo,“ vysvetlil europoslanec Michal Wiezik.

Aj v rozpočte Európskej únie má byť na ochranu životného prostredia vyčlenených 20 percent. Pokiaľ sa stav klimatickej núdze presadí na európskej úrovni, bude to v podstate znamenať, že žiadny nový zákon neprejde bez toho, aby bol odkonzultovaný aj so špeciálnou sekciou Bruselu, ktorá bude posudzovať jeho vplyv na životné prostredie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices