Jacques CHIRAC
Jacques Chirac. PHOTO: © European Union-EP.

Zomrel bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac

PARÍŽ / Vo veku 86 rokov zomrel bývalý francúzsky prezident z rokov 1995 a 2017 Jacques Chirac. Informovala o tom agentúra AP.

Jacques Chirac trpel do roku 2005 zdravotnými problémami, do tej doby sa mu hovorilo, že má železné zdravie. Dva roky pred skončením mandátu postihla Chiraca mozgová mŕtvica.

Republikán Chirac bol známy napríklad svojim nesúhlasom s útokom na Irak pod vedením Spojených štátov v roku 2003. Za jeho úradovania bolo na základe referenda skrátené funkčné odbobie francúzskeho prezidenta zo sedem rokov na päť. Stal sa taktiež jednou z osobností, ktoré sa zaslúžili o presadenie eura.

Po odchode z Elyzejského paláca ho uznali vinným zo zneužitia verejných prostriedkov. V decembri 2011 ho odsúdili na podmienečný dvojročný trest. Stal sa tak vôbec prvým povojnovým francúzskym prezidentom, ktorý bol súdom uznaný vinným. Preukázal mu, že v dobe pôsobenia na parížskej radnici zamestnával 28 osôb, ktoré za mestské peniaze pracovali pre jeho politickú stranu Združenie pre republiku alebo dokonca vôbec žiadnu prácu nerobili.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices