Simecka, Gal
Europoslanec Michal Šimečka s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Foto: Archív PS.

Europoslanec Šimečka: Zabráňme hanbe a vyberme kandidátov SR do Európskej prokuratúry

„Ak Slovensko rýchlo nezmení prístup, bude štátom, ktorý zabrzdí celý projekt Európskeho prokurátora,“ uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka po rokovaní s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd).

Úrad európskeho prokurátora má začať fungovať na jeseň v roku 2020. Jeho vznik je však naviazaný na vytvorenie kolégia prokurátorov, do ktorého musí každá z 22 zúčastnených krajín nominovať trojicu kandidátov. Práve Slovensko v tomto ohľade zaostáva a hrozí, že celý proces spomalí. Generálna prokuratúra SR zorganizovala niekoľko neúspešných výberových konaní a stále dokázala vybrať len dvoch kandidátov.

„Chcel som priamo od ministra vedieť, v akom stave je výber slovenského zástupcu. Tlmočil som mu, že v Bruseli už cítiť obavy a frustráciu z laxného slovenského prístupu. Jediná krajina totiž môže zablokovať celý proces. Ak sa generálna prokuratúra rýchlo nezobudí a nezačne to vnímať ako prioritu, povesť Slovenska v EÚ zbytočne utrpí,“ povedal Šimečka, podľa ktorého patria medzi dôvody aj príliš prísne nastavené podmienky slovenského výberu. Tie ešte viac znižujú beztak malý počet primerane jazykovo a odborne vybavených kandidátov.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

„Ministrovi Gálovi som zdôraznil, že je dôležité vyvinúť verejný tlak, aby sme už v októbri dodali medzinárodnej komisii trojicu kvalitných kandidátov. Inak zhoršíme medzinárodné renomé Slovenska,“ doplnil Šimečka.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices