Juncker, Abe
Predseda vlády Japonska Shinzó Abe a predseda Komisie Juncker. PHOTO: © European Union.

EÚ upevňuje strategické väzby s Áziou

Európska komisia otvorí v piatok 27. septembra 2019 európske fórum konektivity (Europa Connectivity Forum). Táto inovatívna medzinárodná konferencia za účasti mnohých zainteresovaných strán sa bude venovať nadviazaniu intenzívnejšieho dialógu a posilneniu väzieb medzi vládami, finančnými inštitúciami a súkromným sektorom v Európe i za jej hranicami. Toto prvé fórum na tému Prepájanie EÚ a Ázie: budovanie mostov k udržateľnej budúcnosti nadväzuje na úzku spoluprácu, ktorá už medzi EÚ a jej partnermi v ázijsko-tichomorskom regióne funguje.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý prednesie úvodný prejav na otváracom plenárnom zasadnutí, pri tejto príležitosti poznamenal: Naše politické kroky musia zodpovedať očakávaniam našich občanov a reagovať na ich obavy. Väčšia prepojenosť je ich súčasťou, pretože prináša úžitok našim občanom aj hospodárstvam našich krajín. Vedie totiž k stabilite a prosperite pre všetkých.“ Ďalej dodal: „Prístup k prepojeniu, ktorý Európa zaujala, je ústrednou líniou nášho partnerstva s Áziou, a naše posolstvo je jasné: Európska únia je odhodlaná viac spolupracovať a posilniť prepojenia medzi Európou a Áziou tak, aby to bolo prospešné pre obe strany.“

EÚ a Japonsko: lídri udržateľného prepojenia

Na fóre ako mimoriadny hosť na pozvanie predsedu Junckera vystúpi s jedným z hlavných príhovorov na otváracom zasadnutí predseda vlády Japonska Shinzó Abe. Predseda Komisie Juncker a predseda vlády Abe na tomto podujatí uzavrú Partnerstvo medzi Európskou úniou a Japonskom pre udržateľnú prepojenosť a kvalitnú infraštruktúru. Ešte viac tak potvrdia strategický význam partnerstva EÚ a Japonska, ktoré obe strany v posledných rokoch odhodlane utužujú.

Toto nové partnerstvo je prvým svojho druhu. Dôraz sa v ňom kladie na prepojenosť, ktorá je v popredí úsilia Európskej únie ako globálneho aktéra. Napĺňa sa ním vízia Európy spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi partnermi na presadzovaní takej prepojiteľnosti, ktorá bude udržateľná vo všetkých ohľadoch – fiškálne, hospodársky, sociálne aj environmentálne.

Celosvetová diskusia o európskom prístupe k prepojenosti

Európske fórum konektivity sa politicky opiera o spoločné oznámenie „Prepájanie Európy a Ázie – základné piliere stratégie EÚ“, ktoré spoločne predložila Európska komisia a vysoká predstaviteľka v septembri 2018. V tejto stratégii EÚ načrtáva svoj prístup k prepojenosti, ktorá je esenciou úspešnej európskej integrácie.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Fórum bude vysielané naživo. Prednostne sa bude venovať hlavným prínosom väčšej prepojenosti, preskúma však aj mnohé výzvy, ktoré sú s ňou spojené. Na programe tak budú témy siahajúce od aspektov multilatelárnej správy cez veľké nároky v oblasti financovania (vyžadujúce si spoluprácu so súkromným sektorom a mobilizáciu súkromných investícií) až po dôležitosť vypracovania vzájomne dohodnutých interoperabilných štandardov a noriem, na ktorých bude stáť prepojenosť vo všetkých dimenziách, t. j. dopravná, energetická, digitálna a ľudská prepojenosť na úrovni 21. storočia.

V snahe o vyvolanie širokej diskusie budú účastníci z Európy a iných častí sveta debatovať o geopolitike, ekonomike, štandardoch a normách a normách a o financovaní prepojiteľnosti. Diskusiu rozprúdi Parag Khanna, autor kníh Connectograhy: Mapping the Future of Global Civilization a The Future is Asian: Commerce, Conflict, and Culture in the 21st Century, svojimi postrehmi k prepojenosti ako celosvetovému trendu.

Na fóre sa zúčastnia vrcholoví politickí lídri a vysokí predstavitelia, medzi nimi emeritný predseda Európskej rady, predsedovia vlád Fínska a Chorvátska, či ministri okrem iného zo Severomacedónskej republiky, Kazachstanu, Afganistanu a Kórejskej republiky. Pridajú sa k nim riaditelia popredných európskych a medzinárodných finančných inštitúcií vrátane predsedu Európskej investičnej banky Wernera Hoyera, predsedu Európskej banky pre obnovu a rozvoj Sumu Chakrabartiho, predsedu Ázijskej rozvojovej banky Takehiko Nakaoa. Zúčastnia sa aj výkonní riaditelia popredných obchodných a finančných inštitúcií a podnikov z Európy a Ázie. Ďalšie informácie o potvrdených rečníkoch sú k dispozícii tu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices