Corbyn
Jeremy Corbyn. PHOTO: © European Union-EP.

Podľa šéfa britskej opozície Jeremyho Corbyna je možné, že do Vianoc budú mimoriadne parlamentné voľby

LONDÝN / Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn označil za veľmi pravdepodobné, že sa v Británii ešte do vianočných sviatkov uskutočnia mimoriadne parlamentné voľby. Konštatoval, že prípadné druhé referendum o brexite by sa malo uskutočniť až po zvolení labouristickej vlády. Najskôr voľby, potom referendum, zdôraznil opozičný politik.

Ak vláda Borisa Johnsona stratí v parlamente dôveru, mal by sa podľa Corbyna „samozrejme“ stať dočasným premiérom on sám. Možnosť, že by labouristi podporili iného kandidáta, označil Corbyn za hypotetickú. Koalíciu s žiadnou inou stranou nechystá.

Corbynove slová sú ale v rozpore s informáciami denníka The Times, podľa ktorého sa svojim blízkym zveril s tým, že ak sa mu podarí zbaviť Borisa Johnsona, podporí ako kandidáta na post šéfa „vlády národnej jednoty“ predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa. Sám Corbyn údajne o premiérsky post usilovať nebude, pretože na to nemá dostatočnú podporu. Bercow bol pred rokom 2009, keď prevzal funkciu predsedu Dolnej snemovne, poslancom konzervatívcov.

O možnom prevzatí premiérskeho kresla uvažuje aj šéfka Liberálnych demokratov Jo Swinson, podľa ktorej celkom možné, že by po najbližších voľbách vznikla v Británii vláda Liberálnych demokratov. Kabinet riadený Corbyn ale liberáli, ktorí chcú brexit úplne zastaviť, nepodporia za žiadnych okolností. Corbyn v rozhovore pre britskú televíziu uviedol, že ak sa Johnsonovi nepodarí vyrokovať s Európskou úniou podmienky brexitu a pokiaľ premiér nepožiada o jeho odklad, potom labouristi v parlamente zasiahnu „s použitím zákona alebo hlasovaním o dôvere“. 

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V piatok sa vyjednávači Európskej únie a Británie Michel Barnier a Stephen Barclay dohodli, že v najbližších dňoch urýchlia tempo rozhovorov smerujúcich k možnej brexitovej dohode.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices