Barnier
Hlavný brexitový vyjednávač EÚ Michel Barnier. PHOTO: © European Union-EP.

Brexitovú dohodu je možné uzavrieť tento týždeň, tvrdí vyjednávač EÚ

LUXEMBURG / Dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie je stále ešte možné uzavrieť tento týždeň. Pred začiatkom rokovania únijných ministrov to povedal hlavný brexitový vyjednávač EÚ Michel Barnier, podľa ktorého musí byť dohoda použiteľná pre obe strany. Únia má podľa jeho skoršieho vyjadrenia a aj po intenzívnych rozhovoroch posledných dní k britským návrhom zásadné výhrady.

Barnier v Luxemburgu zoznámi ministrov s aktuálnym stavom rozhovorov. Medzi oboma stranami zostávali aj po víkendových rokovaniach nezhody predovšetkým v otázke budúceho colného postavenie Severného Írska a kontrol tovaru prúdiaceho medzi Britániou a EÚ. „Dohodu je stále možné dosiahnuť ešte tento týždeň, aj keď to bude čím ďalej zložitejšie,“ povedal Barnier novinárom pri príchode na pojednávaní. „Je najvyšší čas previesť dobré úmysly do právne záväzného textu,“ dodal.

Od niektorých zástupcov členských krajín zaznievajú čoraz skeptickejšie názory na to, či môžu obe strany nájsť spoločnú reč do schôdze únijných lídrov, ktorá by tento štvrtok mohla dohodu potvrdiť, prípadne rozhodnúť o odklade brexitu. Väčšina štátov dáva najavo opatrnú otvorenosť ďalšiemu odloženiu britského odchodu.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Premiér Boris Johnson ale tvrdí, že o odklad nepožiada a vyvedie svoju krajinu z EÚ koncom mesiaca za všetkých okolností, aj keď neriadený brexit zakazuje zákon schválený parlamentom. „Musíme byť pripravení na všetky možnosti, teda aj na brexit bez dohody, ktorý by nás všetkých veľmi poškodil,“ povedala pred rokovaním fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainen, ktorej krajina teraz v EÚ predsedá.

Po diskusii o brexite budú ministri únie debatovať o návrhu záverov nadchádzajúceho summitu. Riešiť budú napríklad návrh viacročného rozpočtu EÚ, otvorenie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom či budúce klimatické záväzky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices