peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurá aj pre rozvinuté regióny. Spoločné európske peniaze už môže využiť aj Bratislava

BRATISLAVA / Európske peniaze na rozvoj by konečne mohli na Slovensku využiť aj rozvinuté regióny – teda i Bratislava. Umožniť by to mali financie z takzvaného malého rozpočtu eurozóny, ktorý tento týždeň odklepli ministri financií euroskupiny na svojom stretnutí v Luxemburgu. Z balíka približne 20 miliárd eur by si nejakú časť malo ukrojiť aj Slovensko, keďže sme ako jediná krajina V4 aj v eurozóne.

K dohode na rozpočte eurozóny prišlo po hodinách rokovaní v noci. Eurokomisárovi pre hospodárske záležitosti odľahlo.
„Debata bola oveľa efektívnejšia ako v predošlé mesiace, oveľa. Vždy som ale veril, že rozpočet eurozóny je potrebný,“ myslí si Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti.

Rozpočet bude k dispozícii od roku 2021 a mal by mať približne 20 miliárd eur. Svoju časť koláča si chce ukrojiť aj slovensko. „By mohlo získať niekoľko ďalších sto miliónov eur na rozvoj konkurencieschopnosti a zbližovania regiónov,“ potvrdil minister financií Ladislav Kamenický.

Tešiť sa môže aj Bratislava

Pri malom rozpočte eurozóny by oproti doterajším eurofondom mohlo prísť k zmene, z ktorej by sa tešili rozvinuté regióny, najmä Bratislava. „To znamená, že nielen do tých regiónov, kam ide kohézia,“ približuje Kamenický.

V tomto prípade však nepôjde o peniaze, ako sme zvyknutí pri klasických eurofondoch, napríklad na školy alebo cesty.
„Ako je aktívnejšia politika zamestnanosti, budovanie lepšej IT štruktúry,“ dopĺňa vydavateľ Euroactiv Radovan Geist.

O presnej výške rozpočtu rozhodnú ešte euro-lídri do konca roka v rámci rokovaní o dlhodobom rozpočte celej únie. Pôvodne malo ísť totiž o oveľa väčší balík ako 20 miliárd a s nápadom prišiel Emanuel Macron. „Na zvýšenie rozpočtu budeme potrebovať nejakú formu medzivládnej dohody. Na tom zatiaľ nie je zhoda, ale pracujeme na tom,“ vysvetľuje šéf Euroskupiny Mario Centeno.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Financie sú potrebné najmä v čase blížiaceho sa ochladenia rastu

Ministri sa počas dlhého jedenásťhodinového rokovania zhodli na tom, že štyri pätiny vyhradia na prorastové projekty a z tejto časti bude môcť čerpať všetkých 19 krajín eurozóny.

Každá z nich pritom dostane najmenej 70 percent peňazí, ktoré do rozpočtu vložia. „Toto bude zmysluplný nástroj, ktorý podporí investície. Nie je to ešte koniec našej cesty, musíme v tomto smere vykonať ešte veľa práce,“ poznamenal Moscovici.

Vrámci slovenska zostávať len veriť, že budeme efektívnejší ako pri bežných eurofondoch. Peniaze sa najmä teraz v časoch ekonomického ochladenia zídu. „Bude o to dôležitejšie ich aj správne použiť, aby bol nejaký hmatateľný výsledok, pretože pri každom ďalšom predstavovaní projektov bude samozrejme aj to, ako boli v minulosti tieto peniaze použité, dôležitým faktorom,“ dodal Geist.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices