Juncker
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union-EP.

Podľa niektorých europoslancov nebola Junckerova Komisia dostatočne aktívna v boji proti klimatickým zmenám

Poslanci v utorok v rozprave s odchádzajúcim predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom zhodnotili prácu a výsledky kolégia komisárov, na čele ktorého stál ostatných päť rokov.

Vo svojom prejave sa Jean-Claude Juncker zameral na dosiahnutý pokrok v prioritných oblastiach Komisie, medzi ktoré patrí napríklad rast, zamestnanosť a investície, ale aj snaha o nový impulz pre Európu a väčšie zapojenie občanov do fungovania Únie. Komisia sa zameriavala najmä na veľké problémy a usilovala sa znížiť počet nových legislatívnych návrhov, dodal.

Odchádzajúci predseda EK vyjadril sklamanie nad tým, že sa nepodarilo dokončiť práce na vytvorení bankovej únie, ktorá je podľa neho kľúčová pre zvládanie budúcich kríz. Zároveň však vymenoval úspechy v pracovnoprávnej oblasti, napríklad Európsky pilier sociálnych práv a nové pravidlá v oblasti vysielania pracovníkov, ktoré podľa neho pomôžu zvýšiť dôstojnosť zamestnancov.

Jean-Claude Juncker medzi úspechy Komisie zaradil aj posilnenie vzťahov s krajinami Afriky a 15 nových obchodných dohôd. Najväčším úspechom je však podľa neho udržanie mieru v Európe. Odchádzajúci predseda EK poslancov vyzval, aby pokračovali v boji za Európu a proti „hlúpemu‟ nacionalizmu.

Viacerí lídri poslaneckých klubov v EP sa šéfovi Európskej komisie poďakovali za jeho úsilie v oblasti vyrovnávania sa s dopadmi hospodárskej a migračnej krízy, za jeho prístup počas rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ako aj za zaradenie sociálnych opatrení medzi priority Komisie a za odklon od politiky úsporných opatrení. Ocenili tiež jeho nekompromisnosť v oblasti základných slobôd a jeho boj proti daňovým únikom. Časť poslancov tiež vyzdvihla snahy exekutívy EÚ v oblasti podpory investícií, posilnenia jednotného trhu a zaistenie bezpečných dodávok energie.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Z pléna však zaznievala aj kritika. Podľa niektorých poslancov nebola Komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera dostatočne aktívna v boji proti klimatickým zmenám. Časť zákonodarcov kritizovala odchádzajúce kolégium za príliš váhavé opatrenia na ochranu oznamovateľov, poslancom vadilo aj nedostatočné riešenie problémov v sociálnej oblasti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices