penzista
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Obyvateľstvo už nestarne. Pokles počtu obyvateľov sa zastavil

BRATISLAVA / Na Slovensku sa v druhom štvrťročí zastavil pokles počtu obyvateľov, ktorý Slovensko zaznamenalo v úvode roku 2019. Vyplýva to z údajov štatistického úradu, ktorý už skôr upozornil na starnutie populácie Slovenska aj v súvislosti s nízkou pôrodnosťou.

K otočeniu vývoja počtu obyvateľov pomohol ako prirodzený prírastok, tak zahraničná migrácia. Na konci júna malo Slovensko 5,45 miliónov obyvateľov, čo je v porovnaní s koncom minulého roka nárast o 1836 osôb. V prvom kvartále populácie Slovenska mierne klesla pre to, že viac ľudí zomrelo ako sa narodilo.Tento rozdiel nezmazal ani vyšší počet prisťahovaných ľudí z cudziny oproti tým, ktorí odišli bývať do zahraničia.

Slovensko sa podľa odhadov postupne zaradí v Európskej únii medzi krajiny s najstaršou populáciou. Už pred štyrmi rokmi priemerný vek obyvateľstva prekročil hranicu 40 rokov. Tento vývoj súvisí hlavne s tým, že dôchodkového veku dosiahli početné populačné ročníky povojnového babyboomu a že skôr v krajine výrazne klesla pôrodnosť.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

V minulom roku Slovensko zaznamenalo najnižší prirodzený prírastok od roku 2015 a po prvýkrát za posledné tri roky sa nárast počtu obyvateľov krajiny viac ako polovicou podieľala zahraničná migrácia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices