Bruno Le Maire
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire. PHOTO: © European Union-EP.

Vlády sľúbili prispieť do klimatického fondu sumou takmer 10 miliárd dolárov

PARÍŽ – Vlády sľúbili prispieť sumou takmer 10 miliárd dolárov (v prepočte približne 9 miliárd eur) do medzinárodného klimatického fondu na pomoc chudobným krajinám v ich boji proti klimatickým zmenám. V piatok to uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Na konferencii v Paríži, ktorá mala za cieľ získať prostriedky pre takzvaný Zelený klimatický fond spadajúci pod Organizáciu Spojených národov (OSN), to Le Maire označil za „veľký úspech“.

Pripísal ho do veľkej miery európskym krajinám, pričom poznamenal, že takmer polovicu prisľúbenej sumy poskytnú Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia. „Mnohé krajiny zdvojnásobia svoje príspevky a poskytnú dvakrát viac ako pri vytvorení fondu,“ povedal francúzsky minister.

Dvojdňové stretnutie sa konalo niečo viac ako mesiac pred výročnou klimatickou konferenciou OSN v čilskom Santiagu. Zelený klimatický fond so sídlom v Južnej Kórei poskytuje vyzbierané prostriedky programom pre chudobnejšie krajiny s cieľom znížiť ich emisie a pomôcť im vyrovnať sa s dopadmi klimatickej zmeny.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Momentálne už minul väčšinu zo siedmich miliárd dolárov (v prepočte približne 6,3 miliardy eur), ktoré získal od vlád za uplynulých päť rokov. Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa neposkytnúť dve z troch miliárd dolárov, ktoré sľúbil jeho predchodca v úrade Barack Obama, prispelo k nedostatku prostriedkov vo fonde a ostatné krajiny majú problém ho naplniť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices