europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä voľbu ombudsmana a závery európskeho summitu

Počas decembrového plenárneho zasadnutia bude udelená Sacharovova cena. Poslanci budú hlasovať o novom ombudsmanovi, rokovať o situácii na Malte a preberať závery európskeho summitu.

Sacharovova cena

V stredu sa bude konať slávnostné odovzdávanie Sacharovovej ceny za slobodu myslenia 2019. Ocenenie tento rok od parlamentu získava ujgurský ekonóm Ilham Tohti za svoje aktivity na ochranu práv ujhurskej menšiny v Číne. Cenu zaňho v Štrasburgu prevezme jeho dcéra Jewher Ilham, pretože jej otec je uväznený za doživotie za údajné podnecovanie separatizmu. Popoludní bude nasledovať plenárna debata o situácii Ujgurov v Číne.

Ombudsman/ka

V utorok je na pláne prvé kolo hlasovania o novom európskom ombudsmanovi. O túto pozíciu, ktorú momentálne zastáva Írka Emily O´Reilly sa uchádza päť kandidátov vrátane nej samotnej. Všetci začiatkom decembra absolvovali verejné vypočutia vo výbore pre petície, kde poslancom predstavili svoje priority. Ombudsman je volený v tajnom hlasovaní na päťročné funkčné obdobie.

Európsky summit

V stredu ránu budú poslanci v pléne preberať závery európskeho summitu, ktorý sa konal 12.a 13. decembra. Jeho hlavnými témami boli klíma, dlhodobý rozpočet EÚ, konferencia o budúcnosti Európy a brexit. Závery summitu príde poslancom predstaviť nový predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý v parlamente vystúpi po prvý krát v tejto pozícii.

Dane v digitálnej oblasti

Poslanci požiadajú Európsku komisiu, aby poskytla detaily o tom, ako chce v EÚ spravodlivo zdaňovať digitálne služby, aby sa predišlo daňovým únikom.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Malta

V utorok budú poslanci rokovať o najnovších odhaleniach v súvislosti s vyšetrovaním vraždy maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie, ktorá sa zaoberala prípadmi korupcie. Skupina poslancov bola začiatkom decembra na Malte na vyšetrovacej misii.

Opeľovače

Parlament sa bude tento týždeň zaoberať aj novou Európskou stratégiou pre opeľovače, ktorú navrhuje Európska komisia. Jej cieľom je lepšie chrániť včely a ostatný opeľujúci hmyz. Poslanci tu žiadajú redukciu používania pesticídov, viac prostriedkov na výskum a lepší monitoring.

Lisabonská zmluva

V stredu si poslanci pripomenú desiate výročie Lisabonskej zmluvy. Táto zmluva posilnila v Európe demokraciu, práva občanov a zákonodarné a rozpočtové právomoci Európskeho parlamentu. Vďaka nej má dnes parlament rovnocenné postavenie v európskom rozhodovacom procese s Radou ministrov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices