Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Pod vedením slovenského europoslanca Eugena Jurzycu dohodol Európsky parlament zjednodušenie investovania prostredníctvom Crowdfundingu v celej EÚ

Eugen Jurzyca (SaS) viedol tím Európskeho parlamentu v rokovaniach s Radou o znení nariadenia o kolektívnom investovaní, známejšom ako investičný Crowdfunding. Konečný text sa podarilo dohodnúť v stredu v neskorých nočných hodinách.

V krajinách Európskej únie doteraz existovali veľké bariéry pre rozvoj tohto druhu podnikania. Preto prišla Európska komisia s legislatívnym návrhom už začiatkom minulého roka, no do májových volieb nedokázali spoluzákonodarcovia nájsť kompromis. Tento prišiel až s novým zložením rokovacieho tímu, vedeným práve novým slovenským europoslancom.

Slovenský spravodajca verí, že nové právne predpisy pomôžu odstrániť bariéry tohto podnikania, zlepšia prístup mikropodnikov a malých podnikov k financovaniu, a zároveň poskytnú nové príležitosti súkromným aj drobným investorom.

Nové nariadenie sa bude vzťahovať na projekty do výšky 5 000 000 EUR. Tieto projekty môžu byť investičné alebo pôžičkové.

Jurzyca mimo iného navrhol a presadil do implementačnej správy meranie a posudzovanie konkrétnych indikátorov, ktorých cieľom bude zistiť, ako sú kľúčové ustanovenia tohto nariadenia úspešné v praxi.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Po ukončení vyjednávaní Jurzyca povedal:

„Verím, že sme spoločne vytvorili nariadenie, ktoré zjednoduší tento druh podnikania, pomôže malým investorom podieľať sa na hospodárskom raste a malým spoločnostiam získať dostupnejšie financovanie.“

Na dohodu je potrebné formálne schválenie Európskym parlamentom a Radou začiatkom roka 2020. Nové pravidlá sa začnú uplatňovať o 12 mesiacov neskôr.

jurzyca
Foto: Archív EJ.

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices