Horst Seehofe
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer. PHOTO: © European Union.

Nemecko: V boji proti krajne pravicovému extrémizmu pomôže viac policajtov a agentov

Nemecko posilňuje svoje úsilie v boji proti krajne pravicovému extrémizmu a nasadí v rámci neho viac policajtov a agentov tajnej služby. Minister vnútra Horst Seehofer informoval, že Spolkový kriminálny úrad a Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) prijmú každý 300 nových zamestnancov, ktorí sa budú venovať vyšetrovaniu a prevencii krajne pravicových zločinov.

Tento krok však podľa neho neoslabí úsilie zamerané na krajne ľavicové zločiny a islamský extrémizmus. „Je to veľká výzva pre vnútornú bezpečnosť Nemecka,“ povedal minister novinárom.

Celková bezpečnostná situácia v Nemecku je podľa Seehofera dobrá, ale dôverou občanov otriasli „strašné izolované incidenty“. Politik spomenul októbrový útok na synagógu v meste Halle, kde páchateľ zabil dvoch ľudí, a júnovú vraždu regionálneho politika z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorý podporoval priateľskú politiku voči utečencom.

Nové jednotky sa budú okrem iného venovať skúmaniu asociácií, klubov a online sietí, aby lepšie identifikovali potenciálnych páchateľov a zabránili zločinom ešte predtým, ako sa stanú. Tiež sa budú usilovať zabezpečiť, aby ľudia s krajne pravicovými názormi nepracovali vo verejných službách, ako napríklad policajných agentúrach, armáde a iných zamestnaniach, povedal šéf BfV Thomas Haldenwang.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

V Nemecku je zhruba 12-tisíc ľudí s krajne pravicovými názormi, ktorých úrady považujú za potenciálne násilných. Šéf spolkového kriminálneho úradu Holger Münch však podotkol, že približne polovicu krajne pravicových zločinov spáchali osoby, ktoré predtým polícia neevidovala, medzi nimi napríklad i útočník z Halle.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices