eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Parlamentné voľby 2020 sa blížia. Požiadať o voľbu zo zahraničia môžete len do piatka polnoci

BRATISLAVA / Slováci žijúci v zahraničí môžu o voľbu poštou vo februárových parlamentných voľbách požiadať poslednýkrát v piatok, 10. januára. Doteraz o možnosť voľby zo zahraničia požiadalo 2 374 voličov, ich počet však stále rastie. Vyplniť žiadosť o hlasovanie poštou zo zahraničia tentokrát môžete sami aj prostredníctvom dvoch aplikácií.

Oproti parlamentným voľbám sa počet žiadostí navýšil viac než dvojnásobne. V roku 2016 požiadalo o možnosť voľby zo zahraničia 1 173 občanov. Platný hlas napokon vo voľbách odovzdalo 1 044 z nich. Kým v roku 2016 si občania museli vyplniť žiadosť o hlasovanie poštou zo zahraničia sami, aktuálne majú možnosť si takúto žiadosť vytvoriť aj prostredníctvom dvoch aplikácií a následne ju mailom zaslať na ministerstvo vnútra.

Prostredníctvom aplikácie volby.srdcomdoma.sk si žiadosť vytvorilo viac než 37-tisíc ľudí. „Je to aj vďaka podpore pani prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá včera na Facebooku vyzvala voličov v zahraničí na podanie žiadosti o voľbu poštou prostredníctvom našej aplikácie,“ uviedol predseda občianskeho združenia Srdcom doma Samuel Zubo. Cez aplikáciu Voľby.Digital si žiadosť o voľbu zo zahraničia vytvorilo vyše 30-tisíc ľudí.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Slováci žijúci v zahraničí budú môcť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia do polnoci 10. januára. Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu 29. februára. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices