Lajcak Rada EU
Zdroj: MZVaEZ SR.

Ministri EÚ sa zhodli na potrebe stabilizácie Iraku

,,Zasadnutie bolo zvolané v reakcii na vývoj v Iraku a v regióne. S partnermi sme sa zhodli na nutnosti deeskalácie situácie.“ To sú slová ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka po mimoriadnom zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci, ktoré sa uskutočnilo v Bruseli.

Očakávaným výstupom Rady je jasný signál jednoty EÚ k potrebe upokojenia situácie v regióne a potrebe stabilizácie Iraku s využitím všetkých dostupných nástrojov Únie. ,,Zhodli sme sa na potrebe zvýšeného angažovania sa EÚ v Iraku a v regióne. Rovnako sme prízvukovali, že je potrebné zachovanie fungovania koalície proti ISIS,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Stretnutia sa v časti tohto bodu zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyzval najmä na dosiahnutie transatlantickej jednoty.

Šéfovia diplomacií EÚ dali zároveň silný mandát vysokému predstaviteľovi EÚ Josepovi Borrellovi, aby vycestoval do regiónu a rokoval so všetkými relevantnými aktérmi.

V diskusii zazneli aj apely na dôležitosť zachovania jadrovej dohody JCPOA (Spoločný komplexný akčný plán). Jadrovú dohodu podľa M. Lajčáka vnímame nie len ako jeden z pilierov režimu nešírenia nukleárnych zbraní, ale aj ako dôležitý prvok regionálnej bezpečnosti, bez ktorého by sme dnes boli v oveľa nebezpečnejšej situácii.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Témou zasadnutia bol aj aktuálny vývoj v Líbyi. ,,Najurgentnejšie je dosiahnuť zastavenie bojov, aby sa mohol začať politický proces,“ zdôraznil M. Lajčák. Ako ďalej uviedol, diskusia sa venovala aj tomu, ako môže EÚ pomôcť pri deeskalácii súčasnej napätej situácie a najmä pri naštartovaní mierového procesu pod vedením Organizácie Spojených národov (OSN) a osobitného predstaviteľa Generálneho tajomníka OSN Ghassana Salamého. Ministri vyjadrili podporu Berlínskej konferencii, ktorá má za cieľ dostať za rokovací stôl všetkých relevantných aktérov a sa zhodli, že EÚ musí byť v Líbyi podstatne aktívnejšia.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices