wiezik
Michal Wiezik, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Ako pozorovateľ sa pripravujem na cestu do Iránu

ŠTRASBURG / Európska únia musí zachrániť jadrovú dohodu s Iránom. Do Európskeho parlamentu to prišiel osobne povedať šéf európskej diplomacie Josep Borell. Chcel s europoslancami dohodnúť ďalší postup ohľadom napätej situácie v Iráne. Vzrastajú totiž obavy, že po odsune zahraničných vojakov z krajiny sa k moci bude opäť snažiť dostať Islamský štát. Do Iránu sa chystá aj delegácia, ktorej súčasťou je aj slovenský europoslanec Michal Wiezik.

Európski lídri pripúšťajú, že zachrániť jadrovú dohodu s Iránom nebude možné. Európsky parlament ale chce urobiť všetko preto, aby sa to podarilo.
“Aby sme zabezpečili bezpečnosť, z hľadiska nerozširovania jadrových zbraní,” povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell. “Aby dohoda s Iránom bola predĺžená, aby fungovala, aby Irán nevyvíjal jadrové zbrane,” uviedla europoslankyňa Monika Beňová. “V tejto chvíli je dovoliť Iránu budovať jadrovú zbraň, v tejto situácií a v tomto napätí je pre Európsku úniu a pre celý svet mimoriadne nebezpečné, ” skonštatoval Michal Šimečka, Renew Europe.

Europoslanci tiež odsúdili krátke zadržanie britského veľvyslanca v Teheráne za to, že údajne nabádal na protivládne protesty. V skutočnosti bol na pietnej spomienke za obete ukrajinského lietadla zostreleného iránskou armádou. “Tak ako vždy, Európska únia presadzuje všetky riešenia mierovou cestou. Ide nám o upokojenie situácie,” Ivan Štefanec, Európska ľudová strana.

“Bude mimoriadne dôležité, aby sme riešenie konfliktu v Iráne dostali do rúk diplomacie, aby v rámci tých úsilí o riešenie zohrával úlohu aj Európsky parlament,” Vladimír Bilčík, Európska ľudová strana. Európsky parlament navyše do Iránu vysiela aj svoju delegáciu. Jej členom je aj slovenský europoslanec Michal Wiezik. “Momentálne je to jedna z takých najhorúcejších delegácií naozaj v tom Iráne sa toho veľmi veľa deje a mnohé z tých udalostí sú veľmi smutné a zložité aj politicky,” povedal Wiezik.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

Podľa šéfa Európskej diplomacie nám do karát nehrá čas. Pretože čím dlhšie bude trvať upokojenie situácie, tým rýchlejšie sa o slovo bude hlásiť tzv. Islamský štát. “Je vidno a sám som v Iráne bol, je vidno, že ľudia v tom regióne túžia po normálnych štátoch, po normálnom fungovaní. O tom boli protesty ako v Iráne, tak v Iraku,” skonštatoval Martin Hojsík, Renew Europe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices