bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík o prejave chorvátskeho premiéra v Európskom parlamente: Teší ma ich prístup k rozšíreniu EÚ


Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU.

Musíme nájsť rovnováhu medzi zodpovednosťou a solidaritou! V Európskom parlamente to o migrantoch vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenković. Práve Chorvátsko totiž prebralo predsedníctvo a najbližšieho pol roka bude šéfovať Európskej únii. Pôjde o mimoriadne citlivé obdobie, keďže už onedlho opustí Úniu po prvýkrát jeden z jej členov.

Chorváti prevzali predsedníctvo v čase, keď sa stanovujú priority na ďalších päť rokov. Najmladšia členská krajina tak bude diktovať témy, ktoré sa budú riešiť. “Pokiaľ ide o migráciu, musíme konečne nájsť rovnováhu medzi zodpovednosťou a solidaritou,“ povedal Andrej Plenković.

Podľa europoslanca Michala Wiezika bol problém s utečencami v rámci Chorvátska pomerne razantne riešený, ale Chorváti sa k nemu v podstate hrdo hlásia. Krajina, ktorá je súčasťou Európskej únie, ale zatiaľ nie je súčasťou eurozóny a schengenského priestoru, bude hovoriť najmä o možnostiach rozširovania. “Chorvátsko chce mať ako jednu z kľúčových politických priorít tému rozšírenia Európskej únie. Treba povedať, že rozšírenie Európskej únie roky nebolo politickou prioritou pre EÚ,“ povedal pre EuropskeNoviny.sk europoslanec Vladimír Bilčík.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Hlavnými kandidátmi pre rokovania sú napríklad Srbsko, Čierna hora, Albánsko a Severné macedónsko. A kým jedny sa o vstup hlásia, počas chorvátskeho predsedníctva nás po prvý krát jedna z členských krajín opustí. “Bude to mať veľký dopad samozrejme na Slovensko, budeme samozrejme očakávať aby chorvátske predsedníctvo zabezpečilo, aby ľudia zo Slovenska, ktorí pracujú vo Veľkej Británii naďalej samozrejme pracovali,“ hovorí Peter Pollák z frakcie ľudovcov.

Chorváti chcú otvoriť aj tému lepšieho diaľničného prepojenia medzi členskými krajinami a takisto chcú ešte riešiť ako je možné ešte rýchlejšie znižovať emisie.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices