Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko chce byť konštruktívnym partnerom, krátenie eurofondov v rozpočte EÚ však podľa Pellegriniho nepodporí

BRUSEL / Predseda vlády Peter Pellegrini v utorok v Bruseli rokoval o európskom rozpočte na nasledujúcich sedem rokov. Na programe mal totiž pracovný obed s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, počas ktorého diskutovali práve na tému pripravovaného rozpočtu Európskej únie na roky 2021 až 2027. Prioritou Slovenska spolu s ostatnými krajinami využívajúcimi kohézne zdroje je pritom zachovanie ich výšky na úrovni predchádzajúceho rozpočtu.

Slovensko chce byť pri rokovaniach o rozpočte Európskej únie na nasledujúcich sedem rokov konštruktívnym partnerom, s navrhovaným krátením eurofondov však nemôžeme súhlasiť. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini po utorňajšom pracovnom obede s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Bruseli. Rokovania o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 plánované na mimoriadnom summite 20. februára tak budú podľa premiéra komplikované.

Aj keď ambíciou Michela je podľa Pellegriniho doviesť rokovania o rozpočte k dohode, predseda vlády nevylučuje, že sa to tak skoro nepodarí. Problémom sú totiž zatiaľ diametrálne odlišné postoje krajín, ktoré sú čistými prispievateľmi do rozpočtu únie a krajín využívajúcich eurofondy, medzi ktoré patrí aj Slovensko. „Nemôže to byť jednostranná dohoda, kde veľké krajiny na nás pritlačia, zavrú nás a nevypustia nás z miestnosti, kým postupne nebudeme odpadávať,“ poznamenal premiér Pellegrini na margo budúcich rokovaní o rozpočte.

Stretnutie predsedu vlády Petra Pellegriniho s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom je súčasťou tohtotýždňového kola rokovaní šéfa rady ohľadom nastávajúceho viacročného finančného rámca. Po diskusii s lídrami krajín Európskej únie chce Michel predostrieť rámec pre vyjednávanie o rozpočte na pripravovanom mimoriadnom summite Európskej únie, ktorý sa má konať 20. februára. Okrem Pellegriniho sa Michel v utorok stretáva s lídrami Lotyšska, Belgicka a Talianska. Stretnutia má však naplánované počas celého týždňa.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Bilaterálne rokovanie premiéra Pellegriniho so šéfom Európskej rady pritom zároveň nadväzovalo na víkendový portugalský summit Priateľov kohézie, teda krajín, ktoré čerpajú zdroje z eurofondov. Lídri týchto krajín prijali deklaráciu, v ktorej odmietajú znižovanie európskych zdrojov určených na politiku súdržnosti a žiadajú ponechať ich na úrovni predchádzajúceho rozpočtu únie na roky 2014 až 2020. „Najdôležitejšie je, aby to bolo férové a aby to prerozdeľovanie nešlo na náš úkor. Ak to bude férové, môžu rátať s hlasom Maďarska,“ uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň sa zhodli, že s takýmto východiskom pocestujú aj na spomínaný summit 20. februára a v rokovaniach budú postupovať jednotne.

Za znižovanie zdrojov rozpočtu sú predovšetkým čistí prispievatelia do rozpočtu Európskej únie ako sú Nemecko, Holandsko či Rakúsko. Jedným z ich argumentov je aj pomalé čerpanie eurofondov. Preto však Slovensko podľa premiéra Petra Pellegriniho žiada Európsku úniu aj o zjednodušenie postupov pri čerpaní eurofondov a taktiež o zvýšenie flexibility členských štátov pri využívaní peňazí z európskeho rozpočtu. Priestor na znižovanie rozpočtových zdrojov je podľa premiéra pri centrálne riadených programoch, ktoré riadi priamo Brusel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices