europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Diskusia o rozpočte je diskusiou o budúcnosti EÚ, tvrdia europoslanci

Európsky parlament odsúhlasí iba taký návrh dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý dokáže financovať všetky spoločné ciele Únie na roky 2021-2027.

Vyplýva to zo stredajšej plenárnej rozpravy, na ktorej sa okrem poslancov zúčastnila aj štátna tajomníčka chorvátskeho Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Nikolina Brnjac – zastupujúca Radu (ministrov) EÚ – a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Ide o budúcnosť EÚ, varujú poslanci

Diskusia o rozpočte je diskusiou o budúcnosti EÚ, zdôraznili poslanci osem dní pred mimoriadnym samitom, na ktorom sa hlavy štátov a vlád EÚ pokúsia dospieť k dohode na svojej spoločnej pozícii k Viacročnému finančnému rámcu na nasledujúcich sedem rokov.

Dostatok prostriedkov je podľa väčšiny rečníkov kľúčom k dosiahnutiu spoločných cieľov EÚ, ktoré sa týkajú boja proti klimatickým zmenám, digitálnej a ekologickej transformácie a riešenia ich sociálnych dopadov, ale aj podpory regiónov, obcí, farmárov, výskumu, mladých ľudí a podnikateľov. Napríklad implementácia Európskeho ekologického dohovoru s menším rozpočtom by podľa poslancov znamenala, že sa bude šetriť inde, pričom škrtom by sa nevyhli ani úspešné programy EÚ. Časť zákonodarcov však pripustila, že rozsah a podmienky financovania niektorých politík bude musieť byť prehodnotený, a zdôraznila potrebu posilnenia výdavkovej disciplíny.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Viacerí poslanci tiež vyzvali na zavedenie nových vlastných zdrojov financovania EÚ. Niektorí tiež zopakovali požiadavku na podmienenie uvoľňovania rozpočtových prostriedkov EÚ v členských krajinách Únie rešpektovaním zásad právneho štátu.

Súvislosti

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k budúcemu Viacročnému finančnému rámcu ešte v novembri 2018, teda päť mesiacov po tom, ako svoj návrh predstavila Európska komisia. Hlavy štátov a vlád budú v snahe dospieť k svoju spoločnému stanovisku diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ v rámci mimoriadneho zasadnutia Európskej rady dňa 20. februára.

Budúci dlhodobý rozpočet EÚ, na ktorom sa po vzájomných rokovaniach dohodnú vyjednávači EP a Rady, musí schváliť aj Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices