klima, konferencia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Študenti z Trnavy budú zastupovať Slovensko na európskom samite mládeže o klíme

Členka Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Martina Širhalová navštívila Obchodnú akadémiu v Trnave, aby jej študentom a študentkám pomohla s prípravou európskeho samitu mládeže o klíme, ktorý sa 19. a 20. marca uskutoční v Bruseli. Podujatie organizuje EHSV a bude mať podobu konferencie OSN o zmene klímy (COP).

Mladí ľudia na celom svete sa mobilizujú na záchranu planéty a EHSV zareagoval na ich výzvu. Na hlavnom podujatí výboru zameranom na mladých ľudí „Vaša Európa, váš názor(YEYS) sa zídu študenti a študentky z 33 stredných škôl z celej Európy, aby diskutovali o najlepších možných spôsoboch ochrany životného prostredia pod heslom „Naša klíma, naša budúcnosť!“. Zoznam zúčastnených škôl je k dispozícii tu.

V losovaní 27. novembra 2019 v Bruseli bola vyžrebovaná Obchodná akadémia v Trnave, ktorá bude zastupovať Slovensko. V snahe pripraviť študentov a študentky na účasť v diskusiách navštívila školu Martina Širhalová, aby sa s nimi porozprávala o EÚ a EHSV, ako aj o práci, ktorú vykonávajú pre mladých ľudí, a aby im vysvetlila štruktúru podujatia i to, čo sa od zúčastnených strán očakáva.

Martina Širhalová je projektovou manažérkou v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky (AZZZ SR). Od septembra 2015 je zároveň členkou EHSV, kde patrí k skupine Zamestnávatelia.

Každý z 28 členských štátov EÚ, ako aj päť kandidátskych krajín (Albánsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Turecko), zastupuje jedna vyžrebovaná škola. Každú školu budú reprezentovať traja študenti/študentky vo veku 16 až 18 rokov v sprievode jedného učiteľa alebo učiteľky. Na podujatie v roku 2020 sa prihlásilo takmer 800 škôl.

Cieľom podujatia je vypočuť si skvelé nápady študentov a študentiek, ako riešiť súčasnú klimatickú krízu a ako sa priblížiť k dosiahnutiu cieľa klimatickej neutrality do roku 2050. Pod dohľadom a vedením mladých moderátorov a moderátoriek budú mladí ľudia diskutovať o svojich návrhoch podľa vzoru Konferencie zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Študenti a študentky sa okrem toho stretnú so zástupcami medzinárodných mládežníckych organizácií, ktorí im pomôžu pretaviť ich nápady a návrhy do konkrétnych odporúčaní. Tieto odporúčania predloží EHSV osobám zodpovedným za tvorbu environmentálnej politiky na medzinárodnej úrovni a bude sa o nich v priebehu roka diskutovať na konferenciách v celej Európe.

Kontext

„Vaša Európa, váš názor“ (YEYS) je podujatie organizované Európskym hospodárskym a sociálnym výborom, ktorý zastupuje občiansku spoločnosť v Európe. Ide o hlavné podujatie výboru zamerané na mladých ľudí. Jeho začiatky siahajú do roku 2010 a jeho cieľom je spájať najmladších európskych občanov a najmladšie európske občianky s Európskou úniou.

Každý rok cestujú študenti a študentky vo veku 16 až 18 rokov zo všetkých členských štátov EÚ a kandidátskych krajín na dva dni do Bruselu, aby spoločne vypracovali uznesenia, ktoré sa následne postúpia inštitúciám EÚ. V týchto uzneseniach formulujú mladí ľudia ako európski občania a európske občianky svoje nápady, návrhy a nádeje do budúcnosti.

Všetky stredné školy v Európe môžu prihlásiť troch študentov/študentky, aby sa zúčastnili na podujatí YEYS. EHSV sa prostredníctvom tejto iniciatívy snaží zabezpečiť, aby sa pri tvorbe politiky EÚ zohľadnili názory, skúsenosti a nápady mladšv ích generácií Európanov.

Podrobnejšie informácie o YEYS 2020 sú k dispozícii na oficiálnej internetovej stránke podujatia. Video z podujatia YEYS 2019 si môžete pozrieť tu.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices