Sassoli
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

Finančný boj v europarlamente. V rozpočte únie chýbajú stovky miliárd

EÚ/SLOVENSKO / Je to a bude to ťažký boj. V rozpočte únie na najbližšie obdobie chýbajú stovky miliárd. Upozornil na to šéf Európskeho parlamentu. Najhoršie je, že nikto nevie, kde ich vziať. Peniaze budú chýbať pre odchod Britov z únie a silní hráči nechcú prispievať viac. No a my, chudobnejší, zase nechceme dostávať menej. Všetko má rozuzliť samit. Zrejme tam však nepoletí Peter Pellegrini, ktorý bude v tom čase v predvolebnej debate.

Podľa Davida Sassoliho, šéfa Európskeho parlamentu chýba v dlhodobom rozpočte stále približne 230 miliárd eur. Je to ako príjmy celého Slovenska na štrnásť rokov. David Sassoli upozornil, že europarlament nepodporí žiadnu dohodu o viacročnom finančnom rámci, ktorá obmedzí kľúčové programy v prospech občanov EÚ. „Pre nás všetkých je veľmi dôležité a tak to cítime, že nie je potrebné meniť naše programy a robiť škrty.“ uviedol šéf EP

Únia má ale najmä dva problémy. Prvým je brexit. „Nemôžeme jednoducho ignorovať fakt, že sa bude ťažko plátať diera po odchode Britov,“ potvrdil
Johannes Hahn, európsky komisár pre rozpočet a administratívu.

Za roky 2014 až 2018 uhradili Briti do spoločného rozpočtu skoro 35 miliárd a boli tak druhí najväčší prispievatelia po Nemcoch. Po brexite sú najväčším problémom takzvaní priatelia striedmosti. „Rakúsko je čistý prispievateľ, rovnako ako Dánsko, Holandsko, Švédsko či Nemecko, zastupujem tu teda štáty, ktoré si nemyslia, žeby sa malo prispievať viac,“ vyjadril sa rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

To sa naopak nepáči priateľom kohézie, teda dobiehania. Kam patria chudobnejšie štáty ako Slovensko. my sme v tomto programovacom období prijali z únie 8.7 miliárd eur, ktoré pomohli rozvoju Slovenska. Už sa nám darí viac a musíme aj prispievať, čo nám neprekáža. Nechceme ale dostávať menej ako doteraz a chceme viacej voľnosti pri tom, na čo eurofondy minieme. Nájsť kompromis bude veľmi náročné. Dohodnúť sa na ňom majú premiéri na výnimočnom samite vo štvrtok.

V Bruseli sa šuškalo, že šéf Európskej rady to dá na konkláve a premiérov nepustí, kým sa nedohodnú. Toto ešte na začiatku februára po návšteve Charlesa Michela odmietol Peter Pellegrini. Nášho premiéra bude okrem toho zastupovať Andrej Babiš. Pellegriniho čaká vo štvrtok večer totiž veľká televízna predvolebná debata. Na samit odletí pravdepodobne po jej skončení v noci alebo vôbec.

Na stámiliónovom rébuse únie je najhoršie to, že už teraz máme sklz, čo môže ohroziť programovacie obdobie nasledovné.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices