drevo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cena dreva dosahuje v Európe rekordne nízke úrovne, tvrdí štátny podnik Lesy SR

BRATISLAVA – Cena dreva dosahuje v Európe podľa štátneho podniku Lesy SR rekordne nízke úrovne. Je to spôsobené obrovským pretlakom dreva na európskom trhu, najmä z Nemecka, Rakúska a Českej republiky.

„Lesy SR š.p. je na túto situáciu pripravený prostredníctvom obchodnej stratégie, ktorú podnik prijal v roku 2017,“ informoval vedúci odboru komunikácie spoločnosti Pavel Machava.

„Zmenili sme celkovú filozofiu predaja dreva na Slovensku. Prioritne dodávame drevo slovenským spracovateľom, pričom zmluvy uzatvárame aj na dlhšie obdobie – na 3 až 5 rokov. To umožňuje slovenským spracovateľom investovať a vytvárať a udržať tisícky pracovných miest,“ vysvetlil obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček.

V čase klesajúcich cien profituje štátny podnik podľa svojich slov z dlhodobých kontraktov. Tie garantujú určitú výšku ceny, ako aj objemy drevnej hmoty. Aktuálne je možné nakúpiť v Českej republike napr. piliarsku guľatinu (ide o kvalitné drevo, ktoré sa používa na výrobu dosiek a hranolov) za približne 35 eur za meter kubický, kým Lesy SR ju predávajú za 48 eur za meter kubický. Podobne aj v segmente ihličnatej vlákniny (ide o menej kvalitné drevo) je cena na Slovensku vyššia o viac ako 20 %.

“Lesy SR boli vlani kvôli cenám dreva pod obrovským tlakom a nevyhli sa znižovaniu cien ihličnatého dreva. Napriek tomu sa š.p. podarilo dosiahnuť kladný hospodársky výsledok. Bolo to aj vďaka tomu, že podniku sa podarilo mierne zvýšiť predajnú cenu listnatého dreva a zvýšiť príjmy z iných činností – napr. príjmy z poľovných revírov budú v roku 2020 oproti roku 2017 vyššie o 1 milión eur,“ ozrejmil Pavel Machava.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Celková produkcia dreva je na Slovensku na úrovni približne 10 mil. metrov kubických ročne (listnaté aj ihličnaté drevo). Lesy SR na trh dodávajú približne 4 mil. metrov kubických. Lesy SR obhospodarujú zhruba 48 % lesov na Slovensku, zvyšok vlastnia neštátni vlastníci – mestá a obce, urbáre, cirkev, fyzické a právnické osoby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices