klima
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Členské štáty EÚ sú pevne odhodlané naplniť Parížsku dohodu a jej dlhodobé ciele

Rada v mene EÚ a jej členských štátov prijala dlhodobú stratégiu EÚ pre znižovanie emisií skleníkových plynov. Táto stratégia sa teraz v zmysle Parížskej dohody zašle sekretariátu Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy (UNFCCC).

V stratégii EÚ sa pripomína, že EÚ a jej členské štáty sú pevne odhodlané naplniť Parížsku dohodu a jej dlhodobé ciele. Odkazuje sa v nej na cieľ, ktorým je dosiahnuť, aby bola EÚ do roku 2050 klimaticky neutrálna. Tento cieľ schválila Európska rada a je uvedený v záveroch z jej zasadnutia, ktoré sa konalo 12. decembra 2019. EÚ a jej členské štáty súhlasili s realizáciou ambicióznej sociálnej a hospodárskej transformácie, čím chcú inšpirovať ku globálnym opatreniam v oblasti klímy a dokázať, že prechod na klimatickú neutrálnosť nie je len nevyhnutný, ale aj realizovateľný a žiadúci.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Od jednotlivých členských štátov sa očakáva, že vypracujú vlastné národné stratégie, ktoré sa predložia sekretariátu UNFCCC. EÚ naliehavo vyzýva všetky zmluvné strany Parížskej dohody, aby svoje stratégie oznámili v súlade s touto dohodou do konca roku 2020.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices