koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Premiér vyzýva ľudí, aby netajili cestovateľskú anamnézu

BRATISLAVA / Premiér vyzval ľudí , aby pri osobnom kontakte s lekármi netajili cestovateľskú anamnézu. Presne to sa stalo v dvoch prípadoch, keď pacienti prišli na urgent, zatajili skutočnosti a vystavili tak riziku nákazy zdravotnícky personál. Nemocnica v Čadci to vyriešila svojsky. Pacientov izoluje v obytnom prívese, ktorý je zaparkovaný priamo pred nemocnicou. Ochranné rúška začne vyrábať slovenská firma, zásoby v nemocniciach sa míňajú.

„U 52-ročného pacienta, ktorý bol prvý identifikovaný, sa zdravotný stav zhoršil, je na JISke ale už stabilizovaný. U ďalších štyroch je zdravotný stav dobrý, bez príznakov alebo len veľmi ľahké. „Ochorenie je dynamické, špecifické, klinické príznaky sa môžu zhoršovať,“ povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

S podozrením na koronavírus v nedeľu v Nitre hospitalizovali aj dieťa, ktoré má pozitívnu cestovateľskú anamnézu. V Košiciach hospitalizovali zas staršieho muža so zápalom pľúc. Cestovateľskú anamnézu má pritom jeho vnuk. V oboch prípadoch však pacienti lekárov neinformovali o pozitívnej cestovateľskej anamnéze.

„Pacient prišiel s pomerne závažnými ťažkosťami do nemocnice, pýtal som sa rodiča, či neboli v cudzej krajine a po dlhých otázkach vysvitlo, že boli v severnom Taliansku, pacient je rizikový. A je smutné, že rodič to nepovie dopredu. Aby sme sa mohli chrániť,“ povedal ošetrujúci pediater Peter Visolajský.

„To je najhoršie, čo môžete robiť, treba sa dopredu, hneď priznať a správať sa tak, ako by ste ho mali. Prosím, nezatajujme tieto fakty, o to efektívnejšie to vieme zvládnuť,“ hovori premiér Peter Pellegrini.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

V  nemocniciach sa rýchlo míňajú zásoby ochranných pomôcok. Pomocnú ruku podáva slovenská firma so sídlom v Bánovciach nad Bebravou. Fabrika má viac ako 70 rokov. Ročne tu dokázali vyrobiť milión košieľ. V poslednom čase bolo však práce pomenej a preto sa rozhodli vyrábať to, po čom je momentálne najväčší dopyt – rúška.

„V podstate to pre nás nie je nič zložité. Podstatne zložitejšia je košeľa,“ uviedol generálny riaditeľ Igor Maukš. Ešte pred pár týždňami tu uvažovali o konkurze. Možnosť šiť rúška doslova zachránila živobytie viac ako stovke žien. „V priebehu pár dní sa dostaneme na 20 000 kusov denne. Nechceme na tom zarobiť, ale pomôcť,“ dodá

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices