hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výbor EP pre občianske slobody vyzýva na primeranosť opatrení a nediskrimináciu pri uzatváraní hraníc

Opatrenia členských štátov by mali rešpektovať zásady proporcionality, nediskriminácie a solidarity a musia byť koordinované, vyhlásil v utorok predseda Výboru EP pre vnútorné veci.

„V ostatných dňoch zaviedlo viacero členských štátov EÚ kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru alebo ich dokonca uzatvorilo pre určité kategórie cestujúcich, pričom ďalšie členské štáty takéto opatrenia zvažujú,‟ skonštatoval predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES).

„Napriek tomu, že sa plne stotožňujem s potrebou prijímania opatrení verejnej politiky, ktoré by obmedzením sociálnej interakcie mali spomaliť šírenie koronavírusu, ako predseda Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci vyzývam členské štáty, aby pri prijímaní opatrení plne rešpektovali zásady proporcionality, nediskriminácie a predovšetkým solidarity medzi členskými štátmi, ako aj platné schengenské pravidlá. Pri prijímaní pravidiel je kľúčové, aby nedochádzalo k diskriminácii medzi občanmi EÚ,‟ zdôraznil predseda výboru EP.

„Úspech pri vysporiadaní sa s výzvou, ktorej všetci čelíme, dosiahneme iba koordinovaným prístupom, a nie opatreniami prijímanými na úrovni jednotlivých členských štátov. Výbor pre občianske slobody situáciu pozorne sleduje a od Komisie, predsedníctva v Rade a členských štátov očakáva ochranu všetkých benefitov schengenského priestoru,‟ dodal Juan Fernando López Aguilar.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Súvislosti

Nariadenie EÚ 2016/399, ktoré ustanovuje Kódex schengenských hraníc, umožňuje odmietnuť vstup do schengenského priestoru na jeho vonkajšej hranici (Hlava II) osobám, ktoré predstavujú hrozbu pre verejné zdravie. Možnosť dočasne obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach (Hlava III) z dôvodu ochrany verejného zdravia však predmetná právna norma nepozná.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices