zamestnanci, automobilky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Automobilky naprieč Európou zastavujú svoju výrobu

EURÓPA / Automobilky v Európe zažívajú šok. Kvôli opatreniam, ktoré spôsobil Covid-19 musia mnohé fabriky zatvoriť alebo obmedziť výrobu aut.

BMW –  Nemecká automobilka BMW  dnes oznámila, že  kvôli koronavírusu  na viac než štyri týždne zastaví výrobu vo všetkých svojich európskych závodoch. Prerušenie produkcie je zatiaľ naplánované do 19. apríla.

Daimler – Nemecký koncern, do ktorého patrí značka Mercedes, v utorok 17. marca oznámil, že kvôli koronavírusu sa rozhodol  prerušiť väčšinu svojej výroby v Európe, zatiaľ na dva týždne. Väčšinu tovární má  v Nemecku, veľkú továreň má napríklad aj v Maďarsku.

Fiat Chrysler (FCA) – Taliansko-americká skupina  sa rozhodla uzavrieť svoje závody v pondelok 16. marca. Odstávka má  trvať do 27. marca. Opatrenia sa týkajú šiestich prevádzok v Taliansku a po jednej v Poľsku  a Srbsku.

Ford Motor – Americká automobilka oznámila dočasné  prerušenie výroby  v Európe v  utorok 17. marca. Hlavné závody má v Nemecku, Británií, Španielsku a Rumunsku. ​

Jaguar Land Rover (JLR) – Britská  automobilka Jaguar Land  Rover od piatku 20. marca dočasne zastaví výrobu vo svojom závode  v Nitre. Jaguar Land Rover spadá  pod indickú skupinu Tata Motors.

Nissan – Japónska automobilka Nissan zastavila prevádzku vo svojom závode v severovýchodnom Anglicku, ktorá je najväčšou továrňou na výrobu aut v Británií.

PSA –  Francúzsky výrobca automobilov, pod ktorého spadajú značky Peugeot, Citroën, DS, Opel a Vauxhall, sa rozhodli uzatvoriť svoje závody vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Británií, Portugalsku, Nemecku a na Slovensku v pondelok 16. marca. Odstávka má trvať  do 27. marca.

Renault – Francúzska automobilka uzavrela svojich 12 tovární vo Francúzsku v pondelok 16. marca.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Toyota – Japonská automobilka, po Volkswagene je  druhá najväčšia na svete, v utorok 17. marca oznámila, že uzavrie svoje továrne v Portugalsku a vo Francúzsku.

TPCA – Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA), ktorá vyrába v Kolíne, preruší výrobu dnes. Ďalší výrobca automobilov v Českej republike, juhokórejská automobilka Hyundai Motor,  podľa pondelňajších správ  bude v  Nošovciach  ďalej vyrábať za prijatia ďaôších sprísnených  hygienických opatrení vo vnútri závodu. Odbory ale požadujú 14 dňovú karanténu pre zamestnancov, čím by sa výroba zastavila.

Volkswagen – Nemecká automobilová skupina sa radí medzi najväčších výrobcov aut na svete. V utorok 17. marca oznámila, že kvôli koronavírusu uzavrie na dva až tri týždne svoje európske závody. Týka sa to i prevádzky automobilky Škoda Auto v Mladej Boleslave, Kvasinách a vo Vrchlábií. Niektoré závody boli uzavreté už skôr, kvôli logistickým problémom spôsobením šírenia nákazy. Skupina vlastní celkovo 12 značiek. Patrtia medzi ne značky osobných automobilov Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladných aut MAN a Scania. Taktiež úžitkové vozidlá Volkswagen a motorky Ducati.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

automobily, eCall

Európske automobilky pravdepodobne stratia podiel na globálnom trhu

Európsky automobilový priemysel pravdepodobne stratí podiel na globálnom trhu, z čoho budú profitovať konkurenti z …

Consent choices