Ehler
Spravodajca EP pre program Horizont Európa Christian Ehler. PHOTO: © European Union-EP.

Keď sa táto kríza skončí, musíme sa okamžite pripraviť na ďalšiu, upozorňuje Európsky parlament

Opatrenia proti súčasnej kríze by mali byť doplnené dlhodobým záväzkom investovať viac prostriedkov do výskumu, vyhlásil v piatok spravodajca EP pre program Horizont Európa Christian Ehler.

„Tlieskam opatreniam, ktoré predstavila komisárka [pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya] Gabriel, a vyčleneniu spolu 140 miliónov eur proti nákaze COVID-19. Komisia veľmi rýchlo spustila osobitnú výzvu na predkladanie ponúk v rámci programu Horizont 2020 a zapojila relevantných účastníkov do Iniciatívy za inovačnú medicínu (IMI), ktorá je verejno-súkromným partnerstvom,‟ uviedol spravodajca EP pre program Horizont Európa Christian Ehler (EPP, DE).

„Teraz musíme začať premýšľať dopredu, aby sme boli lepšie pripravený na budúcnosť. Výskum a vývoj jednoznačne zohráva dôležitú úlohu pri zvládaní globálnych výziev. Toto je ďalší dôvod na podporu nášho návrhu na vyčlenenie 120 miliárd eur na program Horizont Európa,‟ dodal.

Skúška schopnosti spolupracovať v krízových časoch

„Naše úsilie sa sústredí na zdravotnú krízu, ktorú spôsobil COVID-19. Teraz je najvyššou prioritou zastavenie šírenia vírusu. Pohotovostný výskum pracuje v zákulisí na vyvinutí lieku a vakcíny. Mimoriadna miera nákazy vírusu by nám mala pripomínať, že náš prepojený svet sa výrazne zmenšil a že spoločná a medzi štátmi koordinovaná reakcia je jedinou cestou, ako sa s touto krízou vysporiadať,‟ uviedol poslanec Ehler.

„Táto kríza je na jednej strane skúškou našej schopnosti spolupracovať v krízovej situácii a na strane druhej testom toho, či dokážeme zostať verní našim dlhodobým cieľom,‟ vyhlásil.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

„Keď sa táto kríza skončí, musíme sa okamžite pripraviť na ďalšiu. To znamená investovať viac do výskumu a zaistiť, aby sa programy ako Horizont Európa nestali rukojemníkom krátkodobých hádok členských štátov,‟ dodal Christian Ehler.

COVID-19: Financovanie výskumu prostredníctvom Iniciatívy pre inovačné lieky

Iniciatíva pre inovačné lieky (IMI), ktorá je verejno-súkromným partnerstvom medzi Európskou komisiou a farmaceutickým priemyslom v Európe, zverejnila začiatkom marca zrýchlenú výzvu na predkladanie výskumných projektov zameraných na liečbu a diagnostiku nákazy COVID-19. Na podporu výskumu prostredníctvom IMI bude z programu Horizont 2020 vynaložených až 45 miliónov eur.

Táto výzva je súčasťou koordinovanej reakcie EÚ na hrozbu, ktorú pre verejné zdravie predstavuje COVID-19, a dopĺňa rozpočet vyčlenený na pohotovostný výskum nového koronavírusu z programu Horizont 2020 ešte koncom januára.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices