koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ podporuje výskumné a inovačné projekty na vývoj vakcíny a liekov proti koronavírusu

Prečítajte si, ako EÚ podporuje úsilie na vývoj vakcíny a liekov proti koronavírusu.

EÚ proti súčasnej pandémii COVID-19 podniká viaceré kroky a koordinuje opatrenia členských štátov. Ich súčasťou je aj podpora výskumných a inovačných projektov na vývoj vakcíny a liekov proti tomuto ochoreniu.

Ako poraziť pandémiu koronavírusu

V rámci výskumného programu Horizont 2020 Európska komisia poskytla 47,5 milióna eur na 17 výskumných projektov.

Na týchto projektoch pracuje až 136 výskumných tímov z EÚ aj mimo nej. Vyvíjajú nové lieky, vakcíny, rýchlejšie a presnejšie testy a monitorovacie systémy na sledovanie šírenia vírusu.

Tieto výskumné tímy budú zdieľať svoje výsledky, aby proti epidémii mohli zakročiť čo najskôr.

Európska komisia tiež vyzvala na predloženie výskumných návrhov do konca marca zameraných na vývoj liečby a diagnostiky s cieľom riešiť súčasnú epidémiu a zvýšiť našu pripravenosť do budúcnosti. Spadá to pod rámec iniciatívy pre inovačné lieky. Ide o verejno-súkromné partnerstvo medzi EÚ a farmaceutickým priemyslom, ktoré je tiež financované prostredníctvom programu Horizont 2020. Očakávajú sa tu celkové investície vo výške 90 miliónov EUR: polovica pôjde z rozpočtu EÚ a polovicu by mali poskytnúť farmaceutické firmy.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Dňa 16. marca komisia ponúkla finančnú podporu do výšky 80 miliónov eur nemeckej spoločnosti CureVac, ktorá vyvíja inovatívne vakcínu proti koronavírusu.

Existujúce programy

EÚ už zmobilizovala viaceré svoje mechanizmy na financovanie výskumu a núdzového riešenie kríz v oblasti verejného zdravia. Je medzi nimi napríklad projekt PREPARE na podporu pripravenosti nemocníc v Európe a na lepšie porozumenie dynamiky epidémii. Ďalším z nich je Európsky archív vírusov – virtuálna zbierka vírusov, ktorá poskytuje výskumným pracovníkom materiál na pomoc pri diagnostikovaní.

EÚ podporuje aj rozličné startupy a malé a stredné podniky, ktoré vyvíjajú inovatívne zariadenia ako napríklad špeciálne izolačné jednotky EpiShuttle alebo technológia na filtrovanie vírusových častíc vo vzduchu m-TAP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices