lietadlo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Do Talianska dorazila pomoc na boj proti nákaze koronavírusom

Jadrom reakcie EÚ na koronavírus je medzinárodná spolupráca.

V nadväznosti na dohodu, ktorú minulý mesiac uzavrela predsedníčka von der Leyenová s premiérom Li Kche-čchiangom, teraz bol do talianskeho Ríma doručený dar pre Európsku úniu v podobe ochranných prostriedkov z Číny.

„Pomoc z Číny si veľmi vážime. Ako poznamenala predsedníčka von der Leyenová, v časoch núdze si musíme navzájom pomáhať. EÚ a Čína spolupracujú od začiatku vypuknutia nákazy. EÚ už vo februári poskytla Číne 56 ton vybavenia,“ uviedol komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Čínske lietadlo Taliansku doviezlo dva milióny chirurgických masiek, 200-tisíc masiek N95 a 50-tisíc testovacích súprav. Po tom, ako tento dar Čína priamo odovzdala Európskej únii, distribúciu do Talianska zabezpečilo Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie.

Do Číny bolo vo februári dodaných viac ako 56 ton tovaru (ochranné odevy, dezinfekčné prostriedky a zdravotnícke masky). Poskytli ho Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Lotyšsko, Estónsko, Rakúsko, Česko, Maďarsko a Slovinsko prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

Súvislosti

Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je ústredným prvkom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany. Koordinuje poskytovanie pomoci krajinám, ktoré postihla nejaká pohroma – či už ide o zásielky núdzovej pomoci, odborné znalosti, tímy civilnej ochrany alebo špecializované vybavenie. Zabezpečuje rýchle nasadenie núdzovej podpory a pôsobí ako koordinačné stredisko medzi všetkými členskými štátmi EÚ a ďalšími šiestimi zúčastnenými štátmi, postihnutou krajinou a odborníkmi na civilnú ochranu a humanitárnu pomoc. Centrum funguje 24 hodín denne 7 dní v týždni a na žiadosť vnútroštátnych orgánov alebo orgánu OSN môže pomôcť akejkoľvek krajine v EÚ alebo mimo nej, ktorú postihla veľká katastrofa.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Mechanizmus Únie v oblasti civilnej ochrany posilňuje spoluprácu členských a zúčastnených štátov s cieľom zlepšiť prevenciu, pripravenosť na katastrofy a následnú reakciu na ne. Prostredníctvom tohto mechanizmu zohráva Európska komisia kľúčovú úlohu pri koordinácii reakcie na katastrofy v Európe aj mimo nej.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices