koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

OSN: Koronavírus by mohol uvrhnúť do chudoby pol miliardy ľudí

NEW YORK – Ekonomické dôsledky nového koronavírusu by mohli zvýšiť počet chudobných ľudí na svete o pol miliardy. Vyplýva to zo štúdie Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá sa zamerala na finančné a ľudské dopady pandémie. Išlo by pritom o prvý prípad globálneho nárastu chudoby za posledných 30 rokov, vyplýva zo správy.

Zistenia prichádzajú pred budúcotýždňovými kľúčovými stretnutiami zástupcov Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu a ministrov financií skupiny najväčších ekonomík sveta G20. Štúdiu vypracovali experti z King’s College London a Australian National University (ANU). „Ekonomická kríza bude pravdepodobne ešte vážnejšia než zdravotná kríza,“ upozorňuje v tejto súvislosti Christopher Hoy z ANU.

Správa odhaduje celosvetový nárast počtu chudobných o 400 až 600 miliónov. Vírus tak môže ohroziť aj Cieľ udržateľného rozvoja stanovený OSN, ktorým je odstránenie chudoby do roku 2030.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

V čase, keď sa pandémia skončí, by však mohla žiť v chudobe až polovica 7,8-miliardovej populácie sveta. Okolo 40 percent nových chudobných by sa mohlo vyskytovať vo východnej Ázii a Tichomorí a asi tretina v subsaharskej Afrike a južnej Ázii. Miliardy ľudí v chudobných krajinách totiž nemajú v ťažkých časoch žiadnu podporu v podobe štátnej pomoci.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices