pole, horuco
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rok 2020 bude zrejme najteplejší v histórii

BRATISLAVA – Meteorológovia predpokladajú, že rok 2020 bude najteplejší v histórii merania. Už teraz tomu dávajú 50- až 75-percentnú šancu. Teplotné rekordy padli od januára od Antarktídy po Grónsko, čo prekvapilo mnohých vedcov.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) vypočítal, že tento rok má 75-percentnú šancu stať sa najteplejším od začiatku meraní. Sledujú pritom trendy aktuálneho rekordu z roku 2016, keď teploty na začiatku roka stúpali v dôsledku neobvykle intenzívneho javu El Niňo a následne klesli. Podľa NOAA bude rok 2020 s pravdepodobnosťou 99,9 percent jedným z piatich najteplejších v histórii.

Gavin Schmidt z Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie v New Yorku vypočítal, že tento rok na 60 percent stanoví nový teplotný rekord. Britský Met Office dáva 50-percentnú šancu na vytvorenie rekordu.

Neobvyklé počasie sa stáva čoraz normálnejším javom. Uplynulý január bol najteplejší v histórii a mnohé severské štáty nemali v hlavných mestách sneh. Výskumná stanica na Antarktíde vo februári po prvý raz namerala teplotu vyššiu ako 20 stupňov Celzia. V grónskom meste Qaanaaq zaznamenali v nedeľu aprílový rekord 6 stupňov Celzia.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Počas prvého štvrťroka bolo teplejšie počasie najmä vo východnej Európe a Ázii, kde sa teplota pohybovala tri stupne Celzia nad priemerom. V uplynulých týždňoch sa oteplilo aj na väčšine územia Spojených štátov amerických. V piatok bolo v Los Angeles 34 stupňov Celzia. Aj Západná Austrália zaznamenala rekordné teploty. Tento trend je menej výrazný vo Veľkej Británii. Maximálna denná teplota v Británii pre apríl doteraz dosiahla 3,1 stupňa Celzia nad priemer. Rekordy zaregistrovali v oblastiach Cornwall, Dyfed a Gwynedd.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices