koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Takzvaní pendleri sa možno dočkajú uvoľnenia obmedzení

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pred dnešným zasadnutím krízového štábu informoval novinárov o tom, že bude navrhovať uvoľnenie niektorých podmienok, ktoré sa vzťahujú na tzv. pendlerov, teda občanov Slovenska, ktorí bývajú alebo pracujú v pohraničných oblastiach susedných krajín.

Martin Klus predpokladá, že ich návrh nebude v protiklade s názormi hlavného hygienika:Z nášho pohľadu sa zdá, že sa ideme posunúť vpred. Podľa tých informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii sa zdá, že by sme mohli dosiahnuť konsenzus aj s tým, čo bolo avizované, že by mohol pripraviť hlavný hygienik so svojím tímom.

Prinajmenšom chceme dosiahnuť to, aby sa občania s pobytom alebo prácou v tzv. Pohraničnom pásme dostali do širšieho poľa výnimiek, povedal Klus. Dnes máme tieto výnimky len pre Českú republiku a len pre zdravotnícky personál. Zdá sa, že dnes by sme to mohli rozšíriť aj pre tých, ktorí sú charakterizovaní ako opatrovatelia a fungujú v sociálnych službách. Dobrá správa: malo by sa to týkať už aj Rakúska. Konkrétne by sme nešli do určenia vzdialeností v kilometroch, ale do určenia vzdialeností podľa krajov, podobne ako sme to robili v Českej republike. V prípade Rakúska by to mali byť spolkové krajiny Dolné Rakúsko, Burgenlandsko a Viedeň.

Podľa Klusa chce ministerstvo zájsť ešte ďalej: Mnohí občania sa na nás obrátili, že majú problém so 48 hodinovým testom, niektoré krajiny jednoducho nie sú schopné poskytnúť takto rýchlo výsledky testovania a teda tu by možno bolo dobré zjednotiť to so 4-dňovým testom, tak ako to je nastavené v Českej republike a v Rakúsku. Uvidíme, do akej miery teda uspejeme s týmto návrhom. A teda že by tá výnimka z karantény bola pre testy nie viac ako 4-dňové a teda nahradili by sme tých súčasných 48 hodín.

Riešiť by mali aj turnusových pracovníkov, čo sa týka najmä slovenských opatrovateliek v Rakúsku. Veľkú pozornosť chcú venovať študentom na školách v Českej republike, Rakúsku či Maďarsku.To, čo zaujíma našich občanov pendlujúcich najmä z prihraničných oblastí Rakúska a Maďarska, napríklad Rajky, čo sa tiež vo veľkej miere medializovalo v poslednom období, tak radi by sme dosiahli výnimku aj pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti. Toto je tiež niečo, s čím prichádzame dnes na krízový štáb, aby sa teda nestávalo to, že dnes časť rodiny v aute vpustia na Slovensko a časť rodiny nie, napríklad keď potrebujú riešiť návštevu lekára a verím, že v krátkej budúcnosti aj školy alebo škôlky, povedal Klus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices