koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počet falšovaných ochranných prostriedkov v Európe sa zvyšuje, varuje Úrad priemyselného vlastníctva

BRATISLAVA – Počet falšovaných ochranných prostriedkov v Európe sa zvyšuje. Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR upozorňuje občanov, aby boli v tomto období obzvlášť ostražití, najmä pri nákupe z internetu. V apríli bola totiž odhalená sieť predajcov falošných tvárových masiek v hodnote 15 miliónov eur, ktoré objednávali zdravotnícke zariadenia, dodávky, ktoré nedorazili na miesto určenia aj falošný podomový predaj. Spotrebitelia aj organizácie by mali byť opatrní obzvlášť pri online nákupe rúšok, respirátorov, testov na zistenie prítomnosti koronavírusu, latexových rukavíc, dezinfekčných gélov na báze alkoholu, ale najmä antivirotík ako Remdesivir, antimalarík, vitamínov a doplnkov výživy.

Ako uviedol ÚPV, nedostatok rúšok, respirátorov, ochranných oblekov či dezinfekčných prostriedkov spojený s nárastom ich cien sa stal živnou pôdou pre rapídny nárast obchodu s falšovaným tovarom v danej oblasti. „Napriek tomu, že väčšina falšovaných výrobkov aj v tomto prípade pochádza z Číny a Indie, dnes už neplatí, že takýto tovar prezradí iba podozrivo nízka cena,“ konštatoval úrad. Spotrebiteľ by mal preto využívať len osvedčené internetové obchody, prípadne kamenné predajne.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Falšovaný tovar nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany. Upozornenie o zvýšenej kriminalite vydal aj európsky policajný úrad EUROPOL, ktorý registruje nárast podvodov, krádeží a falšovania. Predmetom falšovania sa stávajú aj samotné certifikáty osvedčujúce účinnosť či nezávadnosť daných výrobkov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices