europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä dlhodobý rozpočet a koronavírus

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň venovať dlhodobému rozpočtu EÚ, turizmu a mobilite pracovníkov.

V stredu počas plenárneho zasadnutia vystúpi pred poslancami predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen ktorá ich oboznámi s revidovaným návrhom dlhodobého rozpočtu na roky 2021-2027 a plánom hospodárskej obnovy po koronakríze. Po je vystúpení bude nasledovať plenárna debata. Poslanci už vyzvali k vytvoreniu ozdravného hospodárskeho balíka v hodnote 2 biliónov eur, ktoré by mali európskeho hospodárstvu pomôcť pozbierať sa na nohy po kríze spôsobenej pandémiou.

Predseda Parlamentu sa šéfovia politických frakcií budú v stredu ráno diskutovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel.

Výbor pre ústavné veci bude v utorok diskutovať konferencii o budúcnosti Európy a úlohe Parlamentu v tejto iniciatíve, ktorej cieľom je zapojiť do širšej diskusie o našej spoločnej budúcnosti občanov, organizácie a viacerých zainteresovaných partnerov. Vo svojom znesení do 17. apríla Parlament vyzval, aby bola spustená čo najskôr.

Vo výbore pre dopravu a cestovný ruch sa bude vo štvrtok diskutovať o novom balíku z dielne Komisie o turizme a doprave. Jeho súčasťou sú aj praktické odporúčania pre krajiny, ako postupne otvárať hranice a ako budú môcť ľudia v lete cestovať na dovolenku.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Poslanci z výboru pre zamestnanosť budú v utorok rokovať o tom, aké mala pandémia koronavírusu dopady na mobilitu pracovníkov predovšetkým zmluvných zamestnancov a ľudí z pohraničných oblastí, ktorí dochádzajú do práce do inej krajiny.

Členovia podvýboru pre bezpečnosť a obranu sa v ten istý deň stretnú s Vysokým predstaviteľom Josepom Borrellom. Spoločne budú diskutovať obrane, bezpečnosť a dezinformáciách počas COVID-19.

O dac

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices