maso
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenskí poľovníci chcú rozšíriť svoje možnosti. Divinu chcú predávať priamo spotrebiteľovi

BRATISLAVA / Ponuka v našich potravinách je naozaj pestrá, ale čo by ste ťažko hľadali, je divina. Možno sa to ale zmení. Slovenská poľovnícka komora chce práve divinu ponúknuť ľuďom v regiónoch, aby si ju mohli odkúpiť v koži, ako sa napríklad predáva bravčové mäso. Ich ďalšou snahou je, aby rozporcované mäso mohlo ísť do obchodných reťazcov, či priamo do stravovacích zariadení.

Výkupcovia ešte od minulého roka majú plné sklady diviny, preto sa v tomto roku môže stať, že od poľovníkov nikto divinu nevykúpi.

Ako uviedol viceprezident poľovníckej komory v minulom roku skolaboval trh s divinou v rámci Európy pretože, bol zaplavený divinou zo zahraničia. „Napríklad z Nového Zélandu, takže výkupcovia, ktorí vykúpili zver, túto prestali vykupovať. No a do toho celého stúpila kríza, sú zavreté drobné prevádzky, reštaurácie,“ vraví viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Slovenská poľovnícka komora chce presadiť to, aby divinu mohli kupovať aj súkromné osoby. Legislatíva to umožňuje v susedných krajinách, v Maďarsku, Česku, či Rakúsku. Teraz prebiehajú rokovania so štátnou veterinárnou a potravinovou správou.

„Aby slovenskí poľovníci vedeli dodávať jednak divinu v koži priamemu spotrebiteľovi, a upraviť tie podmienky na vytvorenie tých rozrábok, ktoré by mali tieto poľovnícke združenia, aby túto divinu mohli dodávať ako mäso,“ dodal Kaššák.

Ročne sa uloví okolo 155 tisíc kusov raticovej zveri. Ide o veľmi výživnú potravinu, ktorá doteraz nebola verejnosti dostupná. „Je zdrojom prírodných látok, je iné chovať zviera v zajatí a zviera, ktoré žije voľne v prírode. Treba využiť toto mäso, ale vždy za štandardných podmienok, musí spĺňať kritéria, bezpečnosť potravín je na prvom mieste,“ vraví Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Ak upravia legislatívu, vyšetrená a zdravá divina bude dostupná aj pre bežného spotrebiteľa. „Jednoducho ak tie poľovné združenia sa dali územne dohromady a vybudovali takúto prevádzku, ktorá musí spĺňať tie základné podmienky podlieha registrácii, a takto by sa im uľahčila možnosť predaja ulovenej zveri na každý stupeň potravinového reťazca, to znamená, že aj do stravovacích zariadení,“ vysvetľuje Bíreš.

Zaujímali sme sa, či by si ľudia kúpili divinu, ak by bola v porovnateľnej cene ako je bravčovina. „Konečne, že takéto niečo prišlo a že nemusíme my všetko dovážať zo zahraničia, však my máme z čoho, máme krásne zdroje, prečo nepodporiť,“ myslia si ľudia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices