banka, peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počet žiadostí o odklad splátok narastá. Banky varujú, aby sa ľudia nenechali oklamať

BRATISLAVA / Počet žiadostí o odklad splátok v bankách stále rastie. Od začiatku pandémie podali ľudia už viac ako 162-tisíc žiadostí o takzvané bankové moratórium. To ľuďom umožňuje odklad splátok až na 9 mesiacov. Banky ale varujú, aby sa ľudia nenechali oklamať a tento nástroj dobre zvážili.

Úverové moratórium začalo platiť 9. apríla. Ľudia začali masívne žiadať o odklad splátok. Tých je už momentálne cez 162- tisíc. Odklad splátok je možný maximálne na 9 mesiacov. Banky však varujú, aby si ľudia nemenili odklad s odpustením splátok.

Povinnosť zaplatiť ich sa totiž len odkladá na neskôr. Úver je zároveň počas odkladu ďalej úročený úrokovou sadzbou dohodnutou v úverovej zmluve. Celková suma sa tak navýši. Banky preto klientov upozorňujú, aby tento krok dobre zvážili a nevyužívali najmä celú dĺžku moratória. Problém sa takýmto spôsobom len odkladá a po jeho skončení môžu nastať veľké problémy.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra je moratórium dobrý nástroj na prvú pomoc, no na druhej strane banky strácajú prehľad o svojich klientoch, čo sa neskôr môže vypomstiť. Banky sú na druhej strane lepšie pripravené ako pri prvej kríze v roku 2009. Tento problém by teda mali zvládnuť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices