europsky parlament
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä koronavírus a pomoc pre utečencov

Poslanci sa budú tento týždeň zaoberať vakcínou proti koronavírusu, zamestnanosťou, chemickými látkami, ozdravným plánom po pandémii a pomocou pre utečencov.

Výbor pre verejné zdravie bude v pondelok diskutovať s komisárkou pre zdravie Stellou Kyriakides o stratégii EÚ pre vakcínu proti Covid-19, ktorej cieľom je urýchliť vývoj očkovacej látky prostredníctvom spoločného prístupu EÚ. Vo štvrtok bude výbor diskutovať o pandémii s generálnym riaditeľom WHO Tedrosom A. Ghebreyesusom.

Výbor pre zamestnanosť bude v utorok hlasovať o aktualizáciách usmernení EÚ v oblasti zamestnanosti. Ich cieľom zmierniť dopad pandémie, podporiť pracovné miesta a zlepšiť prístup k zamestnaniu.

Koncom tohto roka by mala Európska komisia predstaviť novú udržateľnú stratégiu pre chemické látky. Výbor pre životné prostredie bude vo štvrtok hlasovať o požiadavke, aby táto stratégia zabezpečila vysokú úroveň ochrany zdravia ľudí a životného prostredia.

Rozpočtový výbor bude v pondelok diskutovať o pláne hospodárskej obnovy a dlhodobom rozpočte EÚ. Predseda EP David Sassoli a vedúci politických skupín budú deň na to diskutovať o prebiehajúcich rokovania s predsedníčkou Komisie.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

V stredu bude ten istý výbor hlasovať o mobilizácii 100 miliónov eur na pomoc sýrskym utečencom v Jordánsku a Libanone a 485 miliónov eur na pokračovanie v pomoci utečencom v Turecku.

Vedúci Európskeho centra Europolu pre boj proti terorizmu, Manuel Navarrete, predstaví v utorok vo výbore pre občianske slobody správu o situácii a vývoji v oblasti terorizmu za rok 2020. Správa obsahuje údaje o terorizme v EÚ a identifikuje trendy v trestnej činnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices