matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Kedy príde na Slovensko druhá vlna koronavírusu? Premiér vyzýva k obozretnosti

BRATISLAVA / Denné prírastky pozitívnych prípadov nového koronavírusu sa zvyšujú až v 28. štátoch, predovšetkým v USA. Česko včera potvrdilo 168 nových prípadov, čo je najvyšší denný nárast od 11. apríla. Rekord hlási aj Ukrajina. Podľa našich odborníkov je na mieste otázka – nie ČI, ale KEDY a v AKOM rozsahu príde druhá vlna aj na Slovensko. Minister zdravotníctva aj premiér vidia najväčšie riziko v otvorení hraníc a preto vyzývajú k obozretnosti.

“ Tak, ako sa v marci infekcia sem dostala zo zahraničia, tak sa dostala aj teraz, lebo sa nám otvorili hranice,“ hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Máme nejaké skúsenosti z prvej vlny, avšak úplné uzatvorenie ekonomiky a krajiny by bolo fatálne,“ podotýka podpredseda výboru NR SR pre EÚ záležitosti.

Slovensko má aktuálne otvorené hranice s 22 krajinami bez nutnosti testu či karantény. Tieto krajiny sú aktuálne považované za bezpečné, i keď sa počty infikovaných miestami zvýšili. Od stredy by k nim mali zrejme pribudnúť ďalšie. Hovorí sa o 14. krajinách mimo Európskej únie.

„Takzvaných tretích krajinách, ale zároveň je tu veľký tlak, aby sme sa otvorili aj voči ďalším krajinám v rámci Schengenského priestoru.To znamená najmä Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko, Luxembursko – možno niektoré ďalšie,“ vysvetľuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Celá epidemiologická situácia tak bude zrejme len na samotnej zodpovednosti ľudí. A teda zvýšené hygienické opatrenia. „Poprosil by som, aby ľudia neopúšťali nosenie rúšok. Čo sa ukázalo ako veľmi efektívne a nenáročné opatrenie v boji s koronavírusom,“ radí predseda lekárskeho odborného združenia Peter Visolajský.

„Je možné, že nastanú zmeny aj v tom, že v niektorých krajinách vytipujeme konkrétne ohniská nákazy, kam vyslovene nebudeme odporúčať cestovať našim občanom,“ hovorí Klus.  Keďže si ďalšie zatvorenie ekonomiky dovoliť nemôžeme, Slovensko musí podľa Petra Kmeca skombinovať zdravotné opatrenia s ekonomickými záchrannými balíčkami. V rámci Schengenského priestoru by mohli podľa neho pri kontrole vstupu pomôcť digitálne technológie. Problém však vidí skôr pri turistoch z tretích a teda červených krajín.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Podľa ministra zdravotníctva by ľudia vracajúci sa z takzvane červených krajín mali prekročiť naše hranice len s negatívnym testom na COVID-19 a automaticky- dobrovoľne odísť do domácej izolácie. Tam počkať na ďalší test. „Tieto testy pri ľuďoch, ktorí sa vracajú z tých nebezpečných krajín, na 5. deň majú byť urobené bezplatne, podla mojich informácií,“ dodáva premiér Igor Matovič.

Enormný záujem o vycestovanie majú Slováci ako i Česi do Chorvátska. Súkromný prepravca už predal minimálne 30 tisíc lístkov. Najbližší vlak má vyraziť z Prahy zo zastávkou v Bratislave v utorok. „Smerom tam to bude si myslím celkom bezpečné, smerom naspať to bude trošku no…záleží na tom, ako sa tí turisti budu správať v tom Chorvátsku a ako si budu užívať tu dovolenku,“ hovorí Matovič. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí by osobne poradil ľuďom, aby na cestu do Chorvátska radšej využili individuálnu prepravu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices