koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zo zahraničia stále dovážame aj výrobky, ktoré sme schopní vyprodukovať doma

BRATISLAVA / Množstvo slovenských potravín na pultoch našich obchodov síce rastie, ale len o percento. A to je málo – aj podľa potravinárov. Zo zahraničia stále dovážame aj výrobky, ktoré sme schopní vyprodukovať doma. Problém je v tom, že to nedokážeme vyprodukovať dostatočne lacno.

Podľa prieskumu Potravinárskej komory Slovenska je podiel slovenských potravín v tomto roku na úrovni necelých 40 percent. Stabilné miesto majú na pultoch obchodov výrobky ako je mlieko, vody, minerálne vody, víno, mäsové výrobky a pivo. Na úplnom konci sú cukrovinky, oleje a cestoviny. Vyšší podiel majú práve tie potraviny, pri ktorých si spotrebiteľ všíma aj značku.

Z hľadiska typu predajní sú najviac zastúpené slovenské potraviny v malých predajniach. S rastúcou veľkosťou podiel slovenských potravín klesá. Zaujímavosťou je, že kraje s relatívne nižšími príjmami majú vyššie zastúpenie slovenských potravín. Najnižší podiel má Bratislavský kraj.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Podľa potravinárov tak za preferovaním , či už domácich potravín, alebo tých zo zahraničia je nielen cena, ale aj obchodná politika.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices