Matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Bulharsko a Čierna hora ubudli zo zoznamu zelených krajín. Hranice sme otvorili pre ďalšie štáty

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov spolu s premiérom Igorom Matovičom rozhodlo o otvorení hraníc pre tretie krajiny a zaradenie ďalších krajín do „zeleného zoznamu“. Naopak ale zo zoznamu zelených krajín ubudlo Bulharsko a Čierna Hora. Po futbalovom zápase v Dunajskej Strede, kde fanúšikovia nedodržali šachovnicové sedenie, sa odborníci rozhodli aj pre zmenu pravidiel organizovania podujatí.

Zo zoznamu menej rizikových krajín ubudli dve krajiny – Bulharsko a Čierna Hora. Dôvodom je zhoršená epidemiologická situáciu v súvislosti s koronavírusom. Medzi relatívne bezpečné krajiny naopak zaradili Španielsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, Írsko.

Zoznam zelených krajín: Cyprus, Česká republika,  Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Grécko, Chorvátsko, Island, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Švajčiarsko, Španielsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, Írsko. 

Slovensko otvorí svoje hranice len pre štyri vybrané tretie krajiny:

  • Austrália, Japonsko, Nový Zéland Južná Kórea a Čína

Pôvodný zoznam hovorí o 14 +1, konkrétne: 

  • Alžírsko, Austrália, Čierna Hora, Gruzínsko, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguaj.
  • Povolenie dostali aj občania tzv. európskych mikroštátov: Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno, plus jedna je Čína. 

„Najlepšie je zostať doma, pretože zatiaľ sme na tom naďalej z Európy najlepšie,“ vyhlásil Matovič. V prípade, že ste si zakúpili dovolenku v Bulharsku, po príchode budete musieť podstúpiť povinnú domácu karanténu a na 5. deň aj testovanie na Covid-19.

„Budeme pripravovať zmenu usmernenia, ktorá vstúpi do platnosti asi v pondelok. Pre tých čo sa vrátia v pondelok sa nemení nič. Pre tých čo sa vrátia neskôr platí domáca karanténa a test na covid,“ ozrejmil hlavný hygienik Ján Mikas. Na otázku ako je to s Chorvátskom a cestovaním, hlavný hygienik povedal, že zatiaľ sa ľudia báť nemusia, no aj Chorvátsko je už na hrane. „Uvidíme o dva týždne. Neradi by sme išli formou zatvárania hraníc,“ dodal s tým, že nie je vylúčené, že ubudnú alebo pribudnú ďalšie krajiny. Premiér zároveň ale vyzval, aby boli ľudia opatrní pri návšteve Česka, nakoľko sa z tejto krajiny najrýchlejšie prenáša Covid-19. Za rizikové časti považuje Prahu a Sliezko.

Konzílium bude ešte rokovať o možnosti zrušenia povinnosti negatívneho testu pri príchode z rizikových krajín. Ľudia by po návrate museli ísť na päť dní do domácej karantény a na piaty deň by išli na štátom hradený test.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Zmena pri podujatiach

Premiér Matovič na tlačovej konferencii ukázal fotografiu z futbalového zápasu v Dunajskej Strede, kde tisíce fanúšikov ani organizátori nedodržali šachovnicové sedenie. Zrejme aj na základe tohto porušenia opatrenia sa konzílium odborníkov rozhodlo, že šachovnicové sedenie sa na výstavách a podujatiach ruší, mení sa na sedenie pri zachovaní pravidla – každý druhý rad voľný. „Ak to nebude takto fungovať, budeme musieť zaradiť spiatočku a takéto podujatia sa rušia,“ upozornil Matovič. Podľa slov Mikasa takéto nedodržania opatrení, môžu situáciu na Slovensku výrazne zhoršiť. O týždeň sa má pritom odohrať finále Slovenského pohára. „Mrzí nás, že došlo k niečomu takémuto…keď sme nastavili to zmiernenie opatrením nečakali sme, že sa takéto niečo stane. Budem musieť tento prípad riešiť aj s pani regionálnou hygieničkou.“

Hygienička RÚVZ uviedla, že sa zatiaľ daným prípadom zaoberať nebude, pretože na úrad nedostali podnet.

V prípade konania podujatí nad 1000 zúčastnených sa tak menia niektoré pravidlá. Kde nie je možné zabezpečiť sedenie, tam budú musieť organizátori alebo výstavisko zabezpečiť 10 metrov štvorcových pre jedného návštevníka, dezinfekciu. V jednom sektore bude môcť byť maximálne 1000 ľudí naraz.  Novým pravidlom je aj predaj vstupeniek online. Ak nebude možné na takéto podujatie zakúpiť vstupenku online, podľa slov Mikasa je nutné, aby výstavisko či organizátor postupoval podľa usmernenia. „Je to teraz len na zodpovednosti ľudí. Práve zodpovednosť ľudí nám vyhrala tie prvé tri mesiace boj s koronavírusom,“ dodal Matovič.

Rúška zostávajú

Kedže za posledné dni prípadov nákazy na koronavírus pribudlo, podľa odborníkov nie je dôvod na to, aby sa zľahčovali či rušili opatrenia týkajúce sa rúšok. „Naďalej zostávajú v plnej miere platnosti,“ vyhlásil Matovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices