studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Takmer polovica mladých Slovákov býva u svojich rodičov

BRATISLAVA / Takmer polovica mladých Slovákov vo veku 18 až 30 rokov býva u svojich rodičov. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika vypracovala agentúra Stem/Mark, necelá tretina mladých ľudí žije vo vlastnom dome či byte a viac ako šestina býva v podnájme.

Vlastné bývanie majú podľa prieskumu viac muži ako ženy, pričom najčastejšie ide o mladých ľudí vo veku 27 až 30 rokov s vysokoškolským vzdelaním.

„Mladí ľudia sa usilujú o vlastné bývanie a zaobstaranie bytu či domu na hypotéku berú ako jeden z hlavných dôvodov, prečo sa zadlžiť. Nie je prekvapivé, že vo vlastnom bývajú predovšetkým ľudia v manželstve či dlhodobí partneri a ľudia s vyšším mesačným príjmom,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová.

Traja zo štyroch mladých Slovákov považujú vlastné bývanie za podmienku spokojného života. O zaobstaraní vlastnej nehnuteľnosti na bývanie začínajú mladí ľudia v priemere uvažovať v 22 rokoch. Najčastejšie majú vlastný dom či byt zamestnanci vo verejnom sektore. „Viac ako polovica mladých ľudí vlastniacich dom či byt uvádza, že má jednu veľkú pôžičku – veľmi pravdepodobne hypotéku alebo úver zo stavebného sporenia. Mladí ľudia bývajúci vo vlastnom byte či dome tiež zďaleka najviac uvádzajú, že si pravidelne sporia peniaze,“ dodala Palendalová.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices