Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Vláda má rok na to, aby ukázala, že to s transparentnosťou myslí skutočne vážne

Netransparentný výber predsedov okresných úradov a riadiacich pozícií vo viacerých štátnych podnikoch je dôkazom, že predseda vlády, jeho strana a vláda nielen porušujú svoje sľuby ale aj to, že predchádzajúcimi vládami vytvorená kultúra „našich ľudí“ pokračuje. Progresívne Slovensko dáva vláde Igora Matoviča rok na to, aby dodržala svoje sľuby a spravila Slovensko transparentnejším.

„Pred voľbami sa Igor Matovič a jeho strana OĽaNO vo svojom programe sťažovali, že „sa niektoré inštitúcie stali brlohmi rodinkárstva, korupcie a neschopnosti, ktoré neslúžia ľuďom“. Igor Matovič a OĽaNO sa zaprisahali, že odpolitizujú verejnú správu, zabezpečia zverejňovanie zápisnic z výberových konaní a životopisy kandidátov na verejné funkcie, ich hodnotenie výberovou komisiou a poradie kandidátov (napríklad na predsedov štátnych úradov alebo prednostov okresných úradov) a mnoho iného. Nič z toho sa nedeje. Igor Matovič pokračuje v tradícii netransparentnosti, ktorú tak ostro kritizoval, keď bol ešte radovým poslancom,“ uviedla predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

„Vláda SR pod vedením Igora Matoviča vo svojom programovom vyhlásení použila slovo transparentný 90 krát a sľúbila odstránenie klientelizmu a rodinkárstva. Vláda vo svojom programovom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí profesionálnu a transparentnú štátnu správu, a to aj prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupov. Vláda sa zaviazala vyberať do riadiacich pozícií v štátnych podnikoch odborníkov namiesto „našich ľudí“ a to aj preto, že nekvalifikované rozhodnutia zástupcov štátu v týchto podnikoch spôsobujú štátu obrovské finančné škody. Všetky tieto sľuby však ostali len na papieri,“ doplnil právnik Branislav Vančo, člen predsedníctva Progresívneho Slovenska.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Vyzývame Vládu Slovenskej republiky, aby do roka a do dňa vykonala naozaj otvorené a transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou a ministerstvami. Iba tak posunieme Slovensko skutočne dopredu. Progresívne Slovensko bude dôsledne sledovať kroky vlády a na všetky prešľapy budeme upozorňovať. Parlamentná opozícia v tomto nemá žiadnu kredibilitu, a my sme presvedčení, že vláda potrebuje cítiť tlak ako reálnej opozície, tak verejnosti. Aj preto spúšťame odpočítavanie spojené s podpisovou výzvou vláde, kde občania Slovenska budú môcť jasne vyjadriť svoj názor. Vláda má rok na to, aby ukázala, že to s transparentnosťou myslí skutočne vážne,“ uzavrel podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík.

Na stránke www.dorokaadodna.sk môžu občania SR vyzvať vládu, aby vykonala naozaj transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou a ministerstvami.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices