koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Návrat štátnej karantény? Aj to môže byť jedným z riešení pre navrátilcov z rizikových krajín

BRATISLAVA / Čaká nás návrat štátnej karantény? Ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadrilo, že sa stále viac ľudí prichádzajúcich z krajín z červenej zóny, pýta práve na túto možnosť. Obávajú sa, že doma môžu potenciálne nakaziť svojich blízkych. Karanténne centrá by sa tak opäť mohli otvoriť pre dobrovoľnú karanténu.

Po prílete z krajín z červenej zóny by ste mali dostať SMS o tom, že máte zostať v karanténe a čo všetko máte urobiť. Zdá sa však, že práve 5-dňová karanténa v domácom prostredí je pre niektorých ľudí problémom. Diskutovalo sa o tom aj na zasadnutí Ústredného krízového štábu.

„Diskutovalo sa aj o obnovení možnej karantény, štátnej karantény, no vyslovene na dobrovoľnej báze, pretože sú tu medzi nami občania, ktorí nechcú prísť medzi blízkych po príchode z týchto krajín,“ vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

Minister vnútra o tom, koľko ľudí by o to malo požiadať, prípadne či už požiadalo, zatiaľ informácie nemá. „Nemám presné číslo a momentálne ani neviem, či sú nejaké žiadosti o dobrovoľnú štátnu karanténu,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Ministerstvo zahraničia ale tvrdí, že žiadateľov eviduje. Zariadení, ktoré by mohli na dobrovoľnú štátnu karanténu slúžiť, máme vraj viacero. „Najčastejšie sa spomína Gabčíkovo. Ministerstvo vnútra má ale k dispozícii aj ďalšie zariadenia,“ povedal Klus.

Slúžiť by na to mohli aj zariadenia, ktoré sa použili už na začiatku pandémie, teda v čase povinnej štátnej karantény. Tie sú totiž pripravené aj v prípade druhej vlny. Ak by sa otvorili, tak by fungovali pod dohľadom príslušníkov polície alebo armády.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices