Veronika Remišová zdroj: FB Veronika Remišová

Remišová o samite EÚ: Je to obrovská príležitosť a zodpovednosť pre Slovensko. Podľa ministerky bude treba investovať hlavne v troch rovinách

Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej sa Slovensku podarilo na samite EÚ v Bruseli o rozpočte a balíku obnovy dosiahnuť nie jeden úspech.

„Slovensko v rokovaniach obstálo dobre, podarilo sa nám presadiť hlavné body, za ktoré sme spoločne bojovali či už v rozpočte EÚ alebo v novom balíku peňazí na obnovu a rozvoj,“ napísala Remišová v statuse na Facebooku. Remišová vyzdvihla zachovanie pravidla, ktoré umožňuje čerpať eurofondy aj 3 roky po skončení programového obdobia.

Slovensko získa miliardy eur aj z balíka obnovy, ktorý je určený na štrukturálne reformy a investície. „Skutočná zodpovednosť pre Slovensko začína až teraz – peniaze, ktoré si požičiavame, musíme rozumne a efektívne využiť tak, aby z nich mali úžitok naše deti a posunuli sme Slovensko výrazne dopredu,“ uviedla Remišová.

Podľa ministerky bude treba investovať hlavne v troch rovinách, a to: dlh z minulosti, súčasné problémy krízy a výzvy budúcnosti.

Dlh z minulosti

Na Slovensku sa podľa Remišovej nachádza veľa záťaží z minulosti, a to hlavne ekologické. „Na Slovensku máme obrovskú záťaž, ktorú si tlačíme pred sebou z minulosti: ekologické záťaže, ktoré ničia život a zdravie ľuďom, ako napríklad znečistenie na Žitnom ostrove, alebo v Strážskom, prístup ľudí k pitnej vode, infraštruktúra. Tento dlh potrebujeme splatiť, aby sme odovzdali deťom zelenšiu a zdravšiu krajinu,“ napísala.

Súčasné problémy krízy

Slovensko podľa ministerky čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny, preto treba podľa nej zabojovať o pracovné miesta. „Potrebujeme zabojovať o každé jedno pracovné miesto, zrekonštruovať nemocnice, zlepšiť sociálnu starostlivosť, začať veľké reformy v školstve, zdravotníctve, v samospráve.“

Výzvy budúcnosti

Remišová chce pomôcť aj výskumníkom získavať peniaze. Podporiť chce aj iné oblasti, aby sme neboli závislí len na výrobe automobilov. Investovať bude treba podľa nej aj do„inovácií, digitalizácie, lepších služieb štátu a odvetví budúcnosti, ktoré nám pomôžu presadiť sa vo svete.“ „Takisto chcem pomôcť slovenským výskumníkom pri získavaní peňazí z európskeho programu Horizont, pretože každé jedno euro takto získané navyše k našim eurofondom je veľkou pomocou. Na Slovensku máme mnoho šikovných ľudí, ktorí vyvíjajú výrobky a riešenia na svetovej úrovni, tieto oblasti musíme podporiť, pretože v súčasnosti sme viazaní len na jedno dominantné odvetvie – automobilový priemysel a naše pracovné miesta ohrozuje automatizácia. Vzhľadom na demografické zmeny je potrebné podporiť sociálne inovácie a reformu dlhodobej starostlivosti,“ dodala.

Dosiahli sme dohodu – obrovská príležitosť a zodpovednosť pre Slovensko

Štáty EÚ dosiahli dnes v noci po náročných…

Uverejnil používateľ Veronika Remišová Pondelok 20. júla 2020

Lídri Európskej únie v utorok ráno dosiahli dohodu o rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bil. eur. Jednotu dosiahli po vyjednávaniach, ktoré trvali štyri dni a štyri noci. S cieľom čeliť najväčšej ekonomickej recesii v histórii EÚ blok dosiahol konsenzus v otázke 750-miliardového fondu obnovy nad rámec sedemročného rozpočtu v sume vyše 1 bil. eur. Fond obnovy tvoria granty a úvery, pričom objem grantov má byť 390 mld. eur. Pôvodný návrh Európskej komisie rátal s grantmi v sume 500 mld. eur. Viac o samite TU.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o revízii dlhodobého rozpočtu: Dobrá správa pre daňových poplatníkov. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices