Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Po jednom z najdlhších summitov lídrov EÚ krajín v histórii máme dohodu

Po jednom z najdlhších summitov lídrov EÚ krajín v histórii máme dohodu Dohodli sa na fonde obnovy a viacročnom finančnom rámci v objeme 1,82 bilióna eur ???. O rezolúcii k dohode budeme tento štvrtok hlasovať v Európskom parlamente ??.

Fond obnovy bude v objeme 750 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek. Členské štáty môžu peniaze získať, ak navrhnú národný plán obnovy v súlade s európskym semestrom a s odporúčaniami pre jednotlivé krajiny ☝️. Jedným z predpokladov hodnotenia bude tiež ? zelená a ? digitálna transformácia.

Z Fondu obnovy bude mať Slovensko na roky 2021 – 2023 k dispozícii 7,5 mld. eur vo forme grantov. Z pôžičiek môžeme čerpať financie do výšky 6,8 mld. eur za výhodných podmienok.

Vo viacročnom finančnom rámci na roky 2021 – 2027 budeme môcť čerpať 18,6 mld. eur. Spolufinancovanie projektov z eurofondov bude vo výške 15 %, čím sa Slovensku ušetrí viac ako 1,9 mld. eur. Na rozvoj vidieka dostaneme navyše oproti pôvodnému plánu 200 miliónov eur.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Je to obrovské množstvo zdrojov, ktoré predstavujú veľkú výzvu a zároveň príležitosť na neporovnateľnú obnovu našej krajiny. Musíme to čerpať efektívne, transparentne a zodpovedne. Verím, že sa nám to spoločne podarí ?.

 

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices